АБВ използва пандемията, за да пробутва идеите на Москва: Да скъсаме сделката за F-16

Румен Петков

Румен Петков

От АБВ се опитват да хитруват, да използват пандемията и да пробутат старите си идеи, които "изумително" съвпадат с руските за прекратяваме на сделката със САЩ за изтребителите F-16. Според лидера на партията Румен Петков, трябвало да прекратим сделката със самолетите, а да имаме 2,5 млрд. лв. в икономиката. "Настоявам за незабавно извънредно заседание на Народното събрание, да се опрем на форсмажорната ситуация, в която се намираме и на възможностите, които предвижда договорът за F-16. За това настоява лидерът на ПП АБВ Румен Петков, става ясно от видео, публикувано на фейсбук страницата му.

“Купувачът може да отмени изпълнението на договорите изцяло или да заличи отделни точки във всеки момент преди доставката на отбранителните изделия. Това означава, че след като вчера беше обявен договорът между ВВС на САЩ и „Локхийд Мартин“ не са направени никакви разходи“, обяснява той.

По думите на Румен Петков такова действие на българската държава би било добра възможност да се подкрепят хората и икономиката в условия на глобалната пандемия от коронавируса.
„Това е възможност българското правителство незабавно да върне на България 2,5 милиарда лева и те да бъдат насочени към гарантиране на живота и здравето на българите, да бъдат насочени към спасяването на българската икономика. Това е стъпка, която преди всичко е акт на патриотизъм. Дълбоко убеден съм, че нашите приятели и съюзници от САЩ ще ни разберат, защото ситуацията при тях също е много драматична и те надали биха могли да се впишат в сроковете, които вече са обявени. Ние трябва да защитим нашия интерес, да видим добрите европейски практики и тази форсмажорна обстановка да бъде насочена като решени в интерес на България, българските граждани и българската икономика“, посочва още лидерът на ПП АБВ.