От БСП май се страхуват партията на Слави да не ги измести като втора политическа сила

Разбраха чак сега, че в политиката влиза нов играч, експлоатирал темата партийни субсиди

От БСП явно се страхуват бъдещата формация на Слави Трифонов да не ги измести като втора политическа сила у нас. Няма друго обяснение на обстоятелството, че техните представители се оплакват от неговото евентуалнсо влизане в политиката по радиостанции и телевизии. Все едно сега са разбрали. Сетила се Мара..., както казва мъдрият български народ

„Партийните субсидии трябва да се намалят, да, но няма защо да бързаме с този процес, защото трябва да се направи добър анализ. Ключовата дума е разходоориентирана. Субсидията не трябва да бъде нито много малка, за да не отидат политическите сили в сивия сектор, нито много голяма, за да печелят“. Това каза пред БНР Явор Божанков, депутат от БСП и член на правната комисия в парламента.

„В момента се отклонява вниманието от големите теми – поскъпването на самолетите, вдигането на цената на тока за бизнеса, отказа да ни приемат в Шенген. Това е удар и срещу опозицията, защото се прави в средата на годината, когато всяка партия си е планирала разходите до края. В политиката влиза и нов играч – Слави Трифонов, който експлоатира и основна тема – партийните субсидии“, допълни Божанков в предаването „Преди всички“.

По думите му има липса на експертиза в законодателния процес, което става хроничен проблем и причина за постоянни промени и нестабилност в законодателството.

„В България отиваме към един Балкански модел – при липса на всякакъв ред как частният сектор ще финансира партиите и ги праща директно в сивия криминален сектор. Лошото на популизма е, че винаги започва с аплодисменти, понякога става реалност, но винаги завършва зле“.

БСП изчислява кой е минимумът на държавна субсидия, който ще осигури безпроблемно обезпечаването на политическия процес.