От Държавния департамент на САЩ: Тези, които стоят зад отравянето на Навални, които са екзекутирали и поръчвали, трябва да носят отговорност (ВИДЕО)

Президентът на САЩ Джо Байдън участва в съкратена версия на Мюнхенската конференция за сигурност на 19 февруари Ръководителят на Белия дом отбеляза, че неговата администрация възнамерява да възстанови доверието на европейците.

"Америка се завърна, трансатлантическият съюз се завърна", каза Байдън. Президентът на САЩ също заяви, че Русия е заплаха за западните демокрации.  По-рано Русия беше критикувана от новия държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Андреа Калан заяви интервю за DW, че сега се подготвя преглед на редица области, в които Русия е предприела действия, които подкопават американските интереси и общочовешките ценности.

Говорим по-специално за отравяне с химическо оръжие на Алексей Навални, намеса в американските избори и кибератаки. Тези, които стоят зад това отравяне, тези, които са екзекутирали и поръчвали, трябва да носят отговорност, - каза официалният представител на Държавния департамент на САЩ.

Андреа Калан заяви също, че твърдата позиция на Вашингтон по отношение на газопровода "Северен поток 2" остава непроменена. Преди това Джо Байдън нарече този проект лоша сделка.

 Андреа Калан отбеляза, че САЩ вярват, че този проект прави страните от Централна Европа и Украйна уязвими за манипулации от Москва.

Служителят на Държавния департамент също подчерта, че Вашингтон продължава да подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна. САЩ са убедени, че Крим трябва да бъде върнат под контрола на Киев. Говорител на Държавния департамент също заяви, че Вашингтон остава загрижен, че в Беларус продължават репресиите срещу мирни демонстранти. Тя отбеляза, че САЩ призовават режима на Лукашенко да освободи всички незаконно задържани и затворници и да започне диалог с гражданското общество с подкрепата на ОССЕ.