От кои храни можем да си набавим най-много витамин С?

Витамин С защитава клетките от свободните радикали, които атакуват организма

Обикновено посягаме към витамин С, когато сме болни или искаме просто да се подсилим. Витамин С е силен имуностимулатор и основен витамин във всеки витаминен комплекс. Той защитава клетките от свободните радикали, които атакуват организма, може да спомогне и за доброто настроение, както и да противодейства на хормоните на стреса. За да си набавите ежедневно необходимото количество, вижте и кои са най-богатите храни на витамин С.

ЦИТРУСИ

Вероятно с това въобще няма да ви учудим. И малките деца го знаят. Но цитрусите наистина са отличен източник на витамин С. Той се крие и в кората им. Цитрусите съдържат и антиоксиданти, което ги прави идеалният защитник на имунната система. Поради специфичната си сочност полезните съставки от цитрусите се абсорбират много по-лесно и бързо от организма, отколкото други видове плодове. Портокали, грейпфрут, мандарини, лимони и лайм – включете ги задължително в дневното си меню, ако искате да си набавите добро количество витамин С.

ЯГОДИ

Те дават 59 мг от витамина в порция от 100 грама. В една единствена ягода се крият 11 мг витамин С. Ягодите са богати и на други витамини и минерали, като витамин А, Е и В-комплекс, йод и флуор. Те са източник на фибри и антиоксиданти, отговорни за намаляване на оксидативния стрес и защитават сърцето от излишния холестерол. Ягодите са много полезни при умора и за възстановяване след тежко боледуване.

ГУАВА

Знаете ли, че една единствена гуава съдържа четири пъти повече витамин С, отколкото един портокал? Освен на витамин С, тя е богата на разтворими фибри, витамин А, фолиева киселина, минерали, калий, мед и манган.
киви

КИВИ

Той е рекордьор, що се отнася до количество витамин С. В него има цели 140 мг за една чаша. Това е повече от нужната доза за денонощие. Плодът е богат и на бета-каротин, флавоноиди и каротеноиди.

КАСИС

Тези плодове са отличен източник на витамин C, като тяхната консумация служи за стимулиране на имунната система и подпомага борба със свободните радикали. 100 грама касис съдържат повече от 300% от дневните ви нужди от витамин C, както и 20% от необходимото желязо.

ПАПАЯ

Този „ангелски плод“ съдържа висока доза витамин С и ако до скоро тази островна тропическа наслада беше недостъпна по нашите географски ширини, то сега вече може да я открием почти по всяко време на годината. Освен източник на витамин C, папаята съдържа и витамините Е и А – силни антиоксиданта. Тези хранителни вещества предотвратяват окисляването на холестерола.

ЧУШКИ

Всички чушки са с високо съдържание на витамин С, като жълтата е на първо място, следвана от червената, оранжевата и зелената. Този зеленчук е особено богат и на витамините А, В1, В2, В6, С и Е, както и на йод, фосфор и силиций. Чушките са източник и на калий и натрий, калций и желязо. Лютите чушки пък са богати освен на витамин С, но и на веществото капсаицин, което подпомага бързото изгаряне на калориите, с антиоксидантно действие и благоприятно влияние върху процесите на кръвоснабдяване на кожата.
броколи

БРОКОЛИ

Освен много вкусен, този зеленчук съдържа и голямо количество витамин С. В една порция от него има повече от 90 мг. Броколите са и едни от най-добрите детоксикиращи продукти, които бихме могли по-често да включваме в менюто си. Единствено не ги гответе твърде дълго, защото така губят от полезните си вещества. Ако все още се чудите какво да сготвите днес, предлагаме ви едни броколи на фурна с кашкавал.

БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ

Този зеленчук е изключителен източник на витамин C - цели 85 милиграма от 100 грама или 142% от препоръчителния дневен прием. Брюкселско зеле е богато и на витамин К, калций, желязо, манган и фосфор. Спомага превенцията на сърдечно-съдовите заболявания.

КЕЙЛ

Специалистите по хранене го определят като суперхрана, а това говори за разнообразния състав на хранителните активни вещества в него. У нас той е познат като листно или къдраво зеле. Съдържа огромно количество полезни елементи, пазещи здравето и даващи издръжливост - витамини А, В1, В2, В3, В9, С, Е и К, минералите магнезий, мед, калций, желязо, фосфор и калий. В него има и фибри, протеини, омега-3 мастни киселини. Кейлът ви зарежда още с бета-каротин и фолиева киселина. Това, което прави кейла безценен, са неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Не бива да забравяме, че храни, много богати на витамин С, са и доматите, които съдържат и калий, фосфор, калций, желязо, цинк и селен; карфиол; мащерка; магданоз; райска ябълка; личи; шипки. 

(dariknews.bg)