Президентството обнини в лъжа президента на Естония: Държавният глава не е имал контакт със заразен

Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус.

Това заявиха от прессекретариата на държавния глава, който прекрати посещението си в Естония.

По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен, заявиха от президентството.

По-рано в личния си профил в социалната мрежа президентът на Естония Керсти Калюлайд написа, че до решението за прекратяване на посещението на българския президент се е стигнало, след като е станало ясно, че Румен Радев е бил в контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония.

"След пристигането на информацията в Естония са взети всички необходими мерки и българската делегация изолира хотела. Затова държавният глава на България не е участвал във вчерашната вечеря на "Три морета". Говорих по телефона тази сутрин с президента Радев и се съгласих, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка", написа Керсти Калюлайд във Фейсбук.

В съобщение, изпратено към медиите минути след 11 часа днес, от прессекретариата на "Дондуков" 2 посочиха само, че причината е усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма.