Пада кабинетът на Доган и Беров - родоначалник на политическата мафия

На днешния ден преди 26 години министър-председателят Любен Беров подава оставката на 80-ото правителство на България, създадено с мандат на ДПС.

Конструирано е от президента Желев и е рожба на задкулисието между ДПС и БСП след сваляне на кабинета на Филип Димитров. До драматичната раздяла с властта се стига след шест вота на недоверие, искани от СДС за времето на управлението на Беров. Те обаче не довеждат до падане на кабинета, подкрепян от ДПС и БСП и зараждащата се политическа мафия в страната. Реално двугодишното управление на това правителство калява спойката между БСП и ДПС, превръщайки ги в неизменни партньори и до днес.

На 8 септември 1994 г. Народното събрание приема оставката на кабинета на Любен Беров. На 28 септември 1994 г. официално е обявена кандидатурата на Димитър Луджев за министър-председател, мандатът за съставяне на правителство му е възложен на 3 октомври. На 12 октомври обаче 1994 г. Народното събрание отхвърля кандидатурата на Димитър Луджев за нов премиер. На 17 октомври 1994 г. е съставено служебно правителство с министър-председател Ренета Инджова, което управлява до 26 януари 1995 година. 

Според политическите анализатори с кабинета на “Беров” се слага началото на българската олигархия и тясното преплитане на отношения и връзки между политици, бизнес и тайните служби.