С референдум Стамболийски праща три правителства на съд

Българската политическа класа изтръпва, когато чуе за съд, решетки и раирани костюми за министри, депутати и висши чиновници. Историята обаче е щедра на примери в тази посока, включително като се използват и инструментите на референдума.

На днешната дата преди 97 години в Царство България се провежда референдум за започване на съдебен процес срещу министрите от кабинетите на Иван Гешов (1911-1913), Стоян Данев(1913) и Александър Малинов (1918).

Всенародното допитване завършва с категоричното „да” за съдене на виновниците за националните катастрофи. 74.33 % от избирателите одобряват възбуждането на съдебни процеси.

Искането е направено от властващата тогава БЗНС, която настоява да бъдат дадени под съд членовете на кабинетите на правителствата, водени от Иван Евстратиев Гешов, Стоян Данев и Александър Малинов.

В резултат на референдума и започналите съдебни процеси бившият премиер Александър Малинов е изпратен в затвора заедно с много други водачи на опозицията. Любопитен факт е, че няколко години преди това Малинов е адвокат на Стамболийски и го спасява от затвор.

На строг тъмничен затвор е осъден и друг министър- председател – Иван Гешов. През 1922 той заминава за Франция, за да избегне преследванията срещу опозицията от правителството на Александър Стамболийски. След Деветоюнския преврат се връща в България и се присъединява към Демократическия сговор.

През съдбовната 1922, арестуван и хвърлен в затвора е и друг бивш премиер и водач на опозицията – Стоян Данев. Излиза от затвора чак след Деветоюнския преврат. Заедно с тях присъди получават и една дузина министри и заместниците, нанесли щети на България.

Примерът на земеделците от 1922 г. е показателен, че ако днес се проведе референдум за съдебни процеси срещу правителствата, съсипали България в годините на прехода, няма съмнение, че това ще бъде най-масовото и одобрително гласуване.