От руския космодрум „Байконур“ е откраднато ценно оборудване

Става въпрос за похитени детайли със скъпоценни редкоземни метали

От една от площадките за излитане на руския космодрум „Байконур“ е откраднато ценно оборудване, съобщава вестник „Коммерсанть“, цитиран от focus. В момента се води разследване на инцидента, а според информация на РЕН ТВ става въпрос за похитени детайли със скъпоценни редкоземни метали.

„В момента Министерството на вътрешните работи на Русия в комплекса Байконур извършва необходимите разследващи действия по този факт. Всички обстоятелства, както и лицата, замесени в инцидента, ще бъдат установени по време на разследването“, казаха от пресслужбата на ЦЕНКИ пред РИА Новости.

Според телевизионния канал ръководителят на службата за сигурност на космическия център „Южний“ е съобщил за загубата на полицията. По думите му, детайлите са видени за последно на площадката на 1 февруари, а на 19 февруари вече ги е няма;о. Вратата на сградата, където е разположена стартовата площадка, е била разбита. Материалните щети се оценяват на повече от 5 хиляди рубли (110 лева). Стартовата площадка е оградена по периметъра с бодлива тел, опъната над стълбове с височина повече от два метра и там няма сигнализация. Вътре обектът се охранява от девет души, отвън – от полицейски патрул.