Отчаяната игра на Кремъл се проваля, ще играе ва банк, за да върне посланика си на бял кон с нов договор за "Газпром"

Михаил Найденов

Михаил Найденов

Михаил Найденов, експерт по национална сигурност

Да считаме, че Митрофанова вече е изпълнила ултиматума си и си е тръгнала. Вероятно ще се качи на самолета заедно с изгонените дипломати и други членове на мисията. Затова вчера започнаха да горят архива на посолството. Същевременно, с изтеглянето на дипломатите си от България, Москва решително навлиза в нашата очаквана лятна предизборна кампания.

Кремъл ще играе ва банк - да стимулира русофилските политически фактори, за да може посланикът ѝ да се завърне в България на бял кон. И с нов дългосрочен договор с "Газпром". Затова газовите "доставки" (по-точно липсата им) ще бъдат използвани в най-пълна степен като оръжие за хибридно влияние. Само 43 дипломати и служители в България сега не устройват Москва, заради функциите, които сега изпълнява посолството ѝ. Говорим за несъвместимите с дипломатическия статут. Трудно е обслужването на такава "материална база" с толкова малко хора...

Играта на Кремъл е отчаяна и ще се провали, най-вероятно. Може и да има ново българско правителство, за определен срок и изборите да се разминат това лято. България няма да клекне пак на "Газпром". И ще постави "Лукойл" под контрол. Така че - приятен полет на Елеонора нон грата и цялата й посолска свита. А дипломатически отношения ще имаме, но когато Русия се научи да уважава България и да зачита суверенитета ни.