Отец Ередия от "Осъдени души" призна: Единствената ми филмова награда е от България

Ян Енглерт е у нас, за да получи отличието "д-р Хонорис кауза" от НАТФИЗ

Ян Енглерт (в средата), снимка Канал 3

Ян Енглерт (в средата), снимка Канал 3

"Аз се чувствам като посланик на България в Полша". Това откровено признание направи Ян Енглерт, известен у нас с ролята си на отец Ередия от филма на Въло Радев "Осъдени души". Тогава актьорът прекара цяла година в България, за която си спомня с умиление.

"В продължение на 60 г., в които развивам творческа дейност, на рафта "филми" притежавам само една българска награда", призна развълнувано звездата на полското кино, цитиран от Канал3.

"Имаше период, когато получавах десетки писма от България", отдаде се на сантименти актьорът, като добави, че никога не е получавал толкова писма от почитателите си в Полша.

Синеокият поляк, по когото въздишаха поколения българки, дойде в българския парламент и развълнува силно феновете си сред депутатите, журналистите и дори персонала на НС, които се наредиха за снимка със своя идол. В удивителна форма и с тен, стегнат и на 75 г., актьорът е успял да поизлъже времето и да съхрани жизненост и плам в очите.

Енглерт е у нас, за да получи отличието "д-р Хонорис кауза" от НАТФИЗ, като ректор на полската академия и директор на Народния театър във Варшава. Актьорът и преподавател призна, че живеем във времена, в които културата е отишла на втори план, а полският политически елит не проявява особен интерес към тази сфера. "В момента решаващо е количеството, а не качеството. Моят министър не е стъпил нито веднъж в моя театър, не, че го критикувам - той е много зает", разказа още актьорът.

Призна с тъга, че нито една от всичките му над 150 роли не е пожънала успеха на отец Ередия от българския филм.

Предстоящата награда от нашата театрална академия обяви за "един прекрасен венец", а случващото се тук с идването му - като една "инжекция адреналин" за кариерата му, от която оставали още няколко години.

"На определена възраст човек спира да се вълнува, но аз се почувствах по-млад и определено се развълнувах", изповяда още любимата звезда, която с умиление си спомня за годината, прекарана преди 45 г. у нас за снимките на филма и за работата с българските му колеги.