Отец Иван прави курбан за цяла България след Великден

Засега заразата не е засегнала нито един човек в приютите му

"Ще направя курбан за здравето на цяла България. Ще заколя овен и вирусът бързо ще изчезне. Но ще го направя след Великден, защото сега са пости." Това обеща пред в. "България Днес" добрият отец Иван.

Засега заразата не е засегнала нито един човек в приютите му в селата Нови хан и Якимово, като свещеникът изтъква, че молитвите и силната вяра ги пазят като щит.

Отец Иван признава, че го е натиснала кашлица, но не е от заразата - мъчи го от дълги време, както и болките в колената.

"Безумец е този, който иска да затвори храмовете. Ако не е Бог, всички ще загинем. Дяволът само това чака - да спрем молитвите си и да ни вземе при него. Това е чума и със силна вяра ще я преборим", сподели духовникът с голямо сърце. Дядо Иван призова Светия синод да организира голям молебен за здраве, който да прогони коронавируса.

"Болестта е коварна и не знаем откъде дойде, но със задружни усилия можем да я преборим! В приютите нямаме болни хора, аз също се държа въпреки повечкото години. В Нови хан не се струпваме да ядем всички в столовата. Готвачката прави храна, оставя я на голяма маса, всеки минава да си вземе и си я носи в стаята. В Якимово хората са по къщите си, не излизат навън и по-трудно може да стане заразяване. Проверяваме дали спазват изолация, но винаги ще се намери някой да излезе безцелно. Надяваме се вирусът никога да не идва при нас. Да си тръгне и от всички българи", добавя отчето.

Научете молитвата "Отче наш" и си я казвайте наум, ако не искате да притеснявате хората около вас. Това съветва отец Иван, като пояснява, че не се изискват много усилия.

"Дори можете да се обръщате към Бог със свои думи - "Боже, спаси ни от вируса, грижи се за близките ми". Дори е по-добре да изричате свои думи, отколкото заучени фрази", обясни духовникът.