Отхвърлиха ветото на Радев върху промените в НПК за специалния прокурор

Това е възможното законодателно решение, каза Красимир Ципов от ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, който беше приет от 29 януари.

Държавният глава върна закона в неговата цялост за ново обсъждане от депутатите. 

Според него той не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник. С въвеждането на нова длъжност „прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник“ се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона.

„Ветото на президента е един шанс за вас за ГЕРБ, да поправите тази недомислица. Обръщате с главата надолу цялата ни правна система. Шанс за вас да премахнете тази екзотика, непонятна за нито една правна система - прокурор по разследването на главния прокурор, който е част от йерархичната система на прокуратурата, но е със специални правомощия”, каза преди гласуването Филип Попов от БСП.

„Няма да подкрепим ветото, ще подкрепим повторно законопроекта”, обяви Христиан Митев от патриотите.

„Ние ще гласуваме за повторно приемане на закона, защото нашата позиция е ясна от внасянето на този законопроект. В рамките на действащата българска конституция, при положение, че едва ли бихме могли да постигнем конституционен консенсус, това е възможното законодателно решение”, каза Красимир Ципов от ГЕРБ. Той призова залата да гласува за повторното приемане на закона, предаде БГНЕС.