Откриха ешерихия коли в насипния сладолед

Продавачите използват голяма лъжица, която се държи в буркан с вода при висока температура

Проби, направени от Асоциацията "Активни потребители", показват, че сладоледът, който се продава на улицата, може да бъде опасен. В 4 от 11 от тях са открити бактерията Ешерихия коли.

В разгара на лятото от неправителствената организация решават да проверят какви са качествата на сладоледа, който се продава на открито по централните софийски улици. За целта таен клиент купува от леденото изкушение. По-най бързия начин пробата бива поставена в стерилен контейнер и заминава в лабораторията за анализ на храните.

"Говорим за насипния сладолед. Такъв има най-често по парковете и е доста популярен сред децата. Много често продавачите използват голяма лъжица, с която слагат сладолед. Обикновено тя се държи в буркан с вода. По този начин се развиват много бактерии”, каза предНова телевизия д-р Сергей Иванов от "Активни потребители".  

В направеното проучване чрез "таен клиент", резултатите показват следното:

"Хигиената на павилионите за продажба на сладолед не е приоритет. Носенето на ръкавици е елементарна мярка, но дори и тя се спазва в по-малко от 1/3 от търговските обекти. Най-съществени за хигиената въпроси са 2 и 3. От тях се се вижда, че персоналът не държи прибора за разсипване на сладолед в хладилната витрина, където му е мястото. Най-масово този прибор е накиснат в купа с вода при околна температура на въздуха от 30, а понякога и повече градуса. При тези условия и изобилието от хранителни вещества (осигурени от остатъците на сладоледа в купата с вода) съдът с прибора за разсипване за броени минути се превръща в инкубатор за бактерии. От него микроорганизмите се прехвърлят обратно върху всички видове сладолед, както и в купичките на клиентите. Наличието само на един прибор за разсипване означава, че бактериите много бързо могат да заразят всички видове сладолед", се казва в публикувания текст в сайта на Асоциацията. 

"Още един потенциален източник на зараза са раздаваните лъжички за сладолед, пише още в резултатите от проучването. В идеалният случай всеки клиент трябва да получава своя, индивидуално опакована стерилна лъжичка. Това беше установено само в 1 търговски обект. В останалите 10 лъжичките се намират в насипно състояние върху витрината, или в някоя купа където могат да бъдат опипвани на воля от всички минали клиенти. Има и павилиони в които търговецът услужливо ви забожда лъжичката в сладоледа с мръсните си ръце".