Археолози откриха части от северната и външната крепостна стена на Сердика, ще се вписват в хотел

Снимка: 24 часа

Снимка: 24 часа

Части от две укрепителни стени на Сердика разкриха археолозите от Музея за история на София. Става дума за северната крепостна стена, както и още една външна (протеихизма), която е била пред нея. Разкритият участък от укрепителната система на Сердика е с дължина около 30 м и е изключително добре запазен, като на места височината достига до 2,5 м. Това съобщи зам.-кметът по култура и образование на София доц. Тодор Чобанов.

Римските останки се намират в частен имот на ул. "Екзарх Йосиф" 35. Плановете на собственика на терена са там да построи хотел. Той обаче е длъжен да ги запази изцяло и да ги впише в новата сграда. По подобен начин преди години бяха съхранени други останки от античния град в хотел "Арена ди Сердика", пише "24 часа".

"Изключително рядко и необичайно откритие е външната стена, защото обикновено тя е била разрушавана първа при нашествия. В последните 20-30 г. не сме проучвали подобен обект. Той може би е съпоставим само със Западната порта. Знаете, че Сердика е била здраво укрепена, като укрепителната й система започва да се изгражда още през II век", каза доц. Чобанов.

При проучванията на обекта са открити фигурка на Ерос с факла, матрица за монети от времето на император Септимий Север и патера (съд за религиозни обреди) с дръжка във формата на глава на прасе. Те могат да се видят в музея на София.  

В момента с финансовата подкрепа на Столичната община продължават проучванията на неолитното селище в "Слатина", където бяха открити най-древните погребения по тези земи, както и неолитни жилища с големина от 300 кв. м; на една от най-големите римски вили, която е била защитена с крепостна стена и се намира до с. Мировяне и на късносредновековния некропол при Кремиковския манастир.