Откриха вода на светлата страна на Луната

Aстронавтите от бъдещите мисии ще могат да я използват за пиене и производство на гориво

Учени от НАСА откриха вода на светлата страна на Луната, съобщава USA Today, най-тиражираният американски вестник. Както отбелязва изданието, това откритие е много важно, защото показва, че може да има вода по цялата повърхност на планетата, а не само в студените й части като полюсите. 

Това е добра новина за астрономите от бъдещите мисии на Луната, които ще могат да използват тази вода за пиене и производство на гориво. 

„По-рано намерихме признаци, че може да има вода от слънчевата страна на Луната. Сега знаем, че такава има. Това откритие оспорва нашето разбиране за лунната повърхност и повдига интригуващи въпроси относно ресурсите, необходими за изследване на дълбокия космос“, цитира публикацията на думите на директора по астрофизика на НАСА Пол Херц. 

В същото време НАСА отбеляза, че степента на наличност на вода на лунната повърхност все още не е определена. Организацията заяви, че изследването на лунната вода ще бъде ключова задача на мисията Artemis. Както USA Today напомня, тази мисия трябва да се осъществи през 2024 година. 

Учените смятат, че водата на Луната може да се е появила поради комети, астероиди, междупланетен прах, слънчев вятър и дори изригване на лунни вулкани, пише вестникът. По-добро разбиране на водните източници ще бъде получено чрез спускане до лунната повърхност и анализ на проби от лед.
 
Източник Агенция "Фокус"