Отложиха подновяването на груповите тренировки в калчото

Рестартът на пълноценните групови занимания в италианския професионален футбол от понеделник беше отложен.

Gazzetta dello Sport, Rai и други медии на Ботуша заявиха, че научно-техническата комисия на правителството не е ратифицирала правилата, които бяха обявени миналата седмица, но впоследствие бяха поставени под въпрос от клубовете в Серия А и Италианската футболна федерация (ФИГК). Няколко клуба вече решиха дали да продължат с индивидуалните тренировки или да разделят играчите на малки групи, които да спазват мерките за социална дистанция. Серия А се надява да поднови сезона, който бе преустановен на 9 март, на 13 юни.

Основната пречка по пътя към възобновяване на шампионата е свързана с настояване от стана на правителството, че ако играч даде положителна проба за коронавирус, целят състав трябва да бъде поставен под 14-дневна карантина. Клубовете спорят, че изолирането на въвлечения играч ще бъде достатъчно. „Очевидно е, че това няма да ни позволи да приключим първенството до август, защото ако има 2-3 инфектирани играчи в един или два тима, всичко ще бъде систематично блокирано за няколко седмици. След като шансът за това е е малък, това означава, че 80-90% от тимовете няма да могат да завършат сезона до 2 август…в следващите няколко дни ще знаем повече“, каза президентът на Каляри Томазо Джулиани за радио Super Sound.

Клубовете са и против това всеки състав, включително треньорския и помощен персонал, да премине тренировъчен лагер в пълна изолация преди рестарта на сезона. Според тях това ще предизвика сериозни логистични проблеми. Техническият директор на Удинезе Пиерпаоло Марино сподели, че несигурността е направила датата 13 юни нереалистична и че има нужда от повече време на тренировки и подготовка. „Това ще бъде ад за футболистите и клубовете. Все още не знаем дали ще тренираме групово или индивидуално, тъй като още нямаме зелена светлина от компетентните органи. Ако лигата бъде подновена на 13 юни, ще има много голям риск от контузии. Германският шампионат бе рестартиран в събота след седем седмици тренировки и няколко играчи получиха травми“, коментира той за Rai.

По-рано, Интер заяви, че целият състав и персонал е дал отрицателни резултати в последните тестове. „Всички резултати от медицинските тестове върху играчите, треньорския щаб, ръководството и останалата част от клуба в петък бяха отрицателни“, обявиха от „нерадзурите“. /БГНЕС