Отравянето на Навални освети пълната деградация на службите за сигурност, на правозащитната и правосъдната система в Русия

Изминалата 2020 г. се превърна в каскада от провали за шпионските служби на Путин

Под зоркия поглед на чекистите

Под зоркия поглед на чекистите

Подполковник о. з. Михаил Тинчев,  специалист по РЕБ (радиоелектронна борба), Атлантически съвет на България
 
След като през 2018 г. «богатирите» от ГРУ не изпълниха мисията си да отровят бащата Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в гр. Солсбъри и бяха разобличени от британското контраразузнаване, в края на 2020 г. се състоя водевилът «Отравянето на Навални».
Руският опозиционер Алексей Навални се изхитри да излъже един от своите отровители-химици, който си призна в записан и излъчен по медиите телефонен разговор как е почиствал от отровата дрехите и бельото на преследвания политик, който уж бил «безобиден» противник за Путиновата хунта.
Данните, които екипът на Навални успя да измъкне от химика-офицер от ФСБ/КГБ, потвърдиха становището на руските опозиционери, че цял екип от копои и отровители е пътувал заедно с опозиционния руски политик, за да го следи, 

да го отрови и да заличи следите от престъплението си

Сагата с дълго отричането отравяне на Навални разкри и други нелицеприятни процеси в «суверенната демократична» Руска федерация: пълната деградация на службите за сигурност, на правозащитната и на правосъдната система. В операцията срещу «безобидния» опозиционер са били задействани огромни човешки, финансови и политически ресурси: местни и централни звена от ФСБ; органи на МВР и безчестни лекари, предали Хипократовата клетва.

Провалът на чекистката операция потвърди мнението на Владимир Угльов, един от създателите на «Новичок», че отровата е била нанесена върху долното бельо на Ал. Навални. Още през септември м. г. Угльов разясни последователността в подхода на ченгетата от КГБ: «Навални става около 6 ч. сутринта, взима душ и облича заразеното бельо, за да получи пристъп по време на полета от Томск за Москва. Отровата е нанесена върху бельото съвсем професионално, тъй като кожата под долните гащета е далеч по-нежна и чувствителна, отколкото на други места».
Разследващите журналисти от BellingСat и Insider, сред които се отличи българинът Христо Грозев, разкриха, че в РФ процъфтява огромен черен пазар за лични данни на беззащитни граждани, които нямат връзки в МВР и КГБ. Годишният оборот на този черен пазар достига 50,7 млн. долара. Например, срещу скромната сума от 230-380 долара офицери от милицията продават служебна информация, която може да бъде използвана от престъпници.

Срещу 1 000-1 200 дол. можете да си купите пълен комплект със записи на телефонните разговори, съобщения, снимки, музикални и видеоклипчета  на лице, което следите или срещу което готвите грабеж. На същия пазар бихте могли да се снабдите и с адреса, номера на колата и други данни за следено от вас лице.
Руски журналисти от групата Daily Storm са направили няколко контролни покупки на лични данни, чрез които констатират, че информацията за служителите на КГБ, участвали в отравянето на Навални, се 

продава срещу 12 000 долара

Черният пазар за лични данни възникна в резултат на активната законотворческа дейност на яростната путинистка и депутатка в Държавната дума Ирина Яровая. Въпросната другарка е съавтор на законодателен пакет, приет преди 4 години под помпозния етикет за «борба срещу тероризма и екстремизма». Законите и поправките от този пакет задължават мобилните оператори да събират и да пазят до 3 години пълен обем от информация за клиентите си. 
Законът на Яровая задължава мобилните оператори и всички други фирми, свързани с получаването и обработката на лични данни, при поискване незабавно да ги предоставят на милицията и на другите служби за сигурност.
Получаваните и уж строго пазени от мобилните оператори лични данни стават обект на масова покупко-продажба в дълбоко корумпираната среда на МВР и КГБ/ФСБ. Става така, че оръжието, предназначено да подсили властта на Путин над безправните му поданици, се обръща срещу него. Масовите протести в Хабаровск и в други градове от Далечния Изток на РФ наред с конкретните си икономически и социално-политически искания издигнаха и мощен глас срещу гнилите мильовци и ченгета от гнездото на престъпност и мракобесие, родило и отгледало «национален лидер» като В. В. Путин.
В момента черният пазар на лични данни е в паника. Специални агенти от ФСБ издирват и арестуват «предателите» в собствените си редици, които срещу жълти копейки продават вътрешноведомствена информация, опасна за службата и за личния живот на колегите им.
След разобличенията на Ал. Навални путиновите прислужници реагираха като ужилени и още на следващия ден след публикуването на телефонното «интервю» на руския опозиционер със своя убиец Държавната дума прие набързо скалъпен закон, който забранява да бъдат публикувани данни за имуществото и личния живот на представители на властта, на служители от МВР и от тайните служби на режима.

За сериозния разпад и за объркването сред кремълските чекисти говори и фактът, че поредният ограничителен закон разрешава на властта да блокира YouTube във всяка точка на федерацията.

Защо го правят?

Ето отговора на известния публицист и политически анализатор Виталий Портников: „Убиват от яд и за удоволствие. Убийствата са проява на инстинкта им на самозванци, оказали се на власт поради чиста случайност, в разгара на вътрешнокланова борба и в резултат на държавна деградация. Как така Владимир Путин се оказа президент на Русия? Да не би заради изключителна политическа активност или забележителни мениджърски качества? Или защото шашардисаното Елциново семейство трескаво търсеше „регент“, който да гарантира интересите му след оттеглянето на президента? Как да наричаме властовия източник на Путин – руски народ или просто Борис Березовский? И кой човек, заемащ висшия държавен пост, би си признал, че всъщност е никой и когато падне от власт всички в хор ще потвърдят нищожеството му.
Кремълските вампири затъват все по-дълбоко в кръвта на безбройните жертви и в безкрайните си лъжи. Светът вече разбра с кого си има работа.
В исторически план неумолимо и все по-бързо наближава денят, когато всички руски телевизии едновременно ще излъчат балета „Лебедово езеро“.