Ердоган се закани за по-решителни действия в Сирия, нямало да се подчини на глобалните сили

Тайип Ердоган

Тайип Ердоган

Анкара възнамерява да предприеме по-решителни действия в Сирия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Измир в реч, излъчена от турския телевизионен канал NTV,цитирана от TACC.

"Борбата не е лесна за нас, наши хора загиват. Изправени сме пред нови капани. Снощи проведох разговори с (руския президент Владимир) Путин, а преди това разговарях с (френския президент Еманюел) Макрон и (германския канцлер Ангела) Меркел. След това определихме нашата пътна карта (за Сирия) Ще предприемем по-решителни стъпки ", каза той.

В същото време турският лидер не каза какви конкретни мерки има предвид, но отбеляза, че Анкара "няма да се подчини на сценариите на глобалните сили".

Според Ердоган "политиката на Турция в Сирия и Либия не е хазарт, а потребност на националните интереси на страната му."

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обсъди по телефона с турския си колега Хулуси Акар стабилизацията на ситуацията в зоната за деескалация на Идлиб в Сирия, бе съобщено пред репортери в Министерството на отбраната на Русия.

Според Министерството разговорът на министрите се е състоял около 14:00 по московско време (13:00 часа българско време), страните са разменили мнения относно ситуацията в Сирия. "По време на телефонния разговор бяха обсъдени въпроси за стабилизиране на ситуацията в зоната за деескалация на Идлиб", заявиха от Министерството на отбраната.

В петък се проведе телефонен разговор между президентите на Русия и Турция. Страните потвърдиха ангажимента си към предишните споразумения за Идлиб.