МОН е на път да се удави в "безплатното море": Обидени ученици с безумни нощувки и бесни родители вече скочиха срещу идеята

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Добра възможност или само добро намерение е безплатната почивка за учениците на морето, която организират от МОН - темата коментираха в ефира на "Събуди се" директорът на дирекция „Приобщаващо образование“ в Министерството на образованието и науката Грета Ганчева и директорът на 107- ОУ "Хан Крум" Данко Калапиш.

"Имам притеснение, че колегите може да не пожелаят да се включим в програмата, тъй като всеки вече си е направил планове. Това предстои да бъде обсъдено. Програмата е публикувана от два дни, а ние сме в условие на Национално външно оценяване", обясни Калапиш.

В училището се обучават 661 ученици. По правилата на програмата в нея могат да се включат само 7% от децата. Това за 107 ОУ значи 47 ученици. "Всички ученици през тази година бяха в особени условия, както и учителите. Всички имат нужда от социализация. От програма, която да ги подкрепи да бъдат заедно. Ние сме направили няколко примерни критерия, които да се взимат предвид от училищата. Те включат по-дългото време, което учениците са прекарали в електронна среда, постигнатите успехи, здравният и социалният статус. От педагогическия съвет могат да изберат и други критерии, които да са подходящи за училището", обясни Ганчева. Калапиш е на мнение, че за неговото училище най-подходящи от тези критерии са постигнатите успехи и времето онлайн. 

За програмата са осигурени 15 млн. лв. В нея ще бъдат включени 30 000 ученици и учители. Нощувката за ученик излиза 80-90 лева на вечер, а ако е в двойна стая - 200 лв. Калапиш категорично отрече за толкова много пари да водят учениците си на почивка, макар и семействата им да са над средни социален статус. Отделно той попита какво ще прави училището, ако преподавателите вече имат планове за лятната ваканция и на практика няма кой да ги заведе? Във форумите, още с предложението за синьо училище, се появиха резонни въпроси как ще бъде решено кое дете да отиде и кое не? Как след това учителите ще обяснят, че от класа им трима ученици са избрани да почиват на аванта в лагера "Чавдар" в Обзор, докато съучениците им не са сред избраните? Въпроси, на които МОН тепърва трябва да търси отговори. 

В същото време масово родителите са бесни на решението и подозират, че служебният кабинет се готви да използва децата им, за да даде някой лев на туризма. Всичко това пък се правело под предлога, че трябвало да се "социализират". Други пък откровено си казват, че най-вероятно отново без пари ще почиват учителите връзкари, които ще си избират любимците в класа.