Пълна мистерия около катастрофиралия самолет в Афганистан

Една от версиите, която обаче не е потвърдена е, че става въпрос за катастрофа на американски военен самолет

Мистерия обгърна изчезналия в Афганистан самолет.

Съобщенията са категорични, че катастрофа има и тя е станала в район под контрола на талибаните. Но не е известно нито какъв е самолетът - на коя авиокомпания, дали е пътнически или някакъв друг, нито колко пътници е имало на борда, евентуално колко са жертвите и дали има оцелели.

Афганистанските специални сили са се отправили към района.

Частната агенция TOLOnews, както и ТАСС и Би Би Си, твърдят, че кадри, до които са се добрали, направени в Газни, югозападно от столицата Кабул, показват маркировки в самолета, подобни на тези на американските Военновъздушни сили.

От кадрите може да прави извода, съобщава агенцията, че самолетът е "Бомбардие" (Bombardier Global Express), който се използва от американските военни.

Нито един служител не е потвърдил истинността на тази информация - както и каквато и да е информация за собствеността или вида на самолета.

За кадри (снимки и клипове) в социалните медии, показващи останките на това, което очевидно изглежда самолет "Бомбардие" на американските ВВС (E-11A BACN (Battlefield Airborne Communications Node), сериен 11-9358), съобщи и "Авиейшънист". Задната част и двигателите изглеждат почти непокътнати във видеото, с разпознаваеми знаци и лога. Останалата част от фюзелажа и пилотската кабина са изгорели след катастрофата.

Иранските държавни медии също публикуваха кадри, за които твърдяха, че са на самолета и спекулират, че може да е принадлежал на ВВС на САЩ, съобщи Би Би Си (BBC).