Oxfam:Пандемията направила 10-те най-богати хора в света в пъти по-богати

Илон Мъск

Илон Мъск

Състоянието на десетте най-богати хора в света се е увеличило двойно от началото на коронвирусната пандемия – от 700 милиарда до 1.5 трилиона долара или средно с 1.3 милиарда долара на ден, посочва в свой доклад неправителствената организация Oxfam - асоциацията на благотворителни организации, бореща се с глобалната бедност.
Междувременно се очаква над 160 милиона души да се окажат под прага на бедността, според доклада "Неравенството убива", публикуван в понеделник преди оповестяването на програмата на Световния икономически форум в Давос.

Oxfam определя неравенството като "икономическо насилие" и твърди, че то има връзка с измирането на 21 000 души всеки ден заради липса на достъп до здравеопазване, глад, климатични промени и пр.

В същото време богатството на милиардерите е нараснало по време на пандемията повече, отколкото в предходните 14 години.

Oxfam отбелязва, че калкулациите ѝ за богатството се базират наличните най-актуализирани и пълни данни. Организацията е използвала и класацията на милиардерите, направена от американското бизнес списание "Форбс".

Според списъка на "Форбс" десетте най-богати хора в света са: главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, основателят на Amazon Джеф Безос, основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, основателят на Fаcebook Марк Зукърбърг, бившите главни изпълнителни директори на Microsoft Бил Гейтс и Стив Болмър, бившият главен изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън, американският инвеститор Уорън Бъфет и собственикът и изпълнителен директор на френската компания за луксозни стоки LVMH Бернар Арно.
Според доклада все по-големите икономически, полови и расови неравенства, както и неравенството, което съществува между страните, унищожава света, в който живеем.
"Това не е въпрос на случайност, а на избор. "Икономическо насилие" се извършва, когато структурните политически избори са направени в услуга на най-богатите и най-могъщи хора. Това причинява пряка вреда на всички нас и на най-бедните, жените и момичета и най-вече на расовo разделените групи", пишат авторите на документа.
"Никога не е било толкова важно, колкото сега, да започнем да поправяме неправдите от това непристойно неравенство чрез "отнемане" на част от огромното богатство на елита, включително и чрез данъчно облагане. Тези пари трябва да се върнат обратно в реалната икономика и да спасят животи", заяви главният изпълнителен директор на Oxfam Габриела Бухер.

Пандемията от Covid-19 извади на бял свят както мотива за алчността, така и възможността с политически и икономически средства крайното неравенство да стане инструмент за икономическо насилие", добави тя.

Авторите на документа призовават за ограничаване на прекомерното богатство чрез постепенно облагане с данъци, доказали се във времето държавни мерки за борба с неравенството и смели промени в икономиката и обществото.

Годишният икономически форум в Давос, който трябваше да се проведе тази седмица, бе отложен заради пандемията. Фондацията организатор обаче ще събере водещите политици чрез онлайн връзка.