Пандемията с Covid-19 не трябва да ни разсейва и отклонява вниманието ни от войната, която Русия води в Украйна

Кризата заради коронавируса е описана в някои части на света като най-голямата глобална извънредна ситуация след Втората световна война. Борбата срещу пандемията със сигурност се оказва безпрецедентна както по отношение на мащаба, така и по отношение на въздействието, като цели нации вече се оказаха в капан и цели икономики са блокирани. Разбираемо е, че темата е доминиращи в заглавията на медиите и правителствата в целия свят са загрижени за случващото се. Въпреки това, фокусираното внимание върху случващото се заради коронавирус, може да се превърне в опасност като замъгли вниманието по отношение на други заплахи за международната сигурност. Това се казва в комюнике на Атлантически съвет на САЩ, публикувана на официалната му страница.

През последните шест години Украйна е фронтова линия, на която се води битка между  демокрацията и авторитаризма, от която зависи какво ще бъде бъдещето на света за десетилетия напред. Въпреки шокът, който предизвика избухналата пандемия от коронавирус, хибридната война на Руската федерация срещу Украйна продължава с пълна сила. Тя вече е отнела повече от четиринадесет хиляди живота и е преобразила геополитическия климат, но резултатът все още виси на косъм. Крехкият напредък на Украйна сега трябва ревниво да се пази, за да се попречи на Кремъл да използва страната като трамплин за по-нататъшна дестабилизация на демократичните институции и международното право.

В тези несигурни времена може да има малки съмнения дали коронавирусната криза в крайна сметка ще премине. Въпреки това  кризата ще приключи, но заплахата от Москва ще остане. Днешна Русия е в много отношения реплика на Съветския съюз, управлявана от застаряващ владетел, който изглежда има намерение да остане на власт до края на живота си. За съжаление, много водещи фигури в демократичния свят изглежда отказват да видят опасностите, породени от ревизионистичния и силно милитаризиран режим на Путин. Това не е случайно. Докато съветското политбюро открито се позиционира като враг на западната цивилизация, Путин постигна изненадващо успех в това, че подведе много западни лидери да гледат на  съвременна Русия като труден партньор, а не като открит противник. Подобни погрешни схващания оставят демократичния свят уязвим и трябва да бъдат зачеркнати.

Превод: Faktor.bg