Пандемията рязко влошава състоянието на болните от Алцхаймер

„Науката е доста напреднала за болестта Алцхаймер, на този етап ние знаем за механизмите на това заболяване, знаем какво го причинява, знаем какви изменения притежават определени протеини, които се отлагат в човешкия мозък и които в последствие водят до развитието на болестта“. Това разказа в ефира на БНР Ангелина Кънчева, доброволец към Сдружението за подкрепа на хора с деменция и Алцхаймер. Тя учи клинични невронауки в Нидерландия. Кънчева завършва и бакалавър по психология в Шотландия. Вследствие на микроинсулт, прекаран от баба ѝ, Ангелина забелязва, че тя става доста неориентирана и започва да се притеснява, че баба ѝ ще развие деменция. Свързва се със Сдружението „Алцхаймер България“ и оттогава се опитва да помага на сдружението. 

„Така че знаем много за невробиологията и физиологията на болестта. Но ние все още не можем да се справяме с болестта на социално ниво, превенцията също е един от най-сериозните проблеми, защото болестта протича дълги години безсимптомно. Десетилетия може да минат, преди човек да разбере, че страда от Алцхаймер - това е асимптоматично протичане, когато болестта е в ранен стадий.

Симптоматиката на болните от Алцехаймер при пандемия е доста влошена в момента. Пандемията влошава симптомите на страдащите от деменция, излязоха научни изследвания, според които се влошава паметта, защото всеки един ден изглежда еднакъв. Това важи в еднаква степен както за болните, така и за техните болногледачи. Те се чувстват по-самотни, по-изоставени. Емоционалното и психичното влияние е доста сериозно на пандемията върху тези хора“, съобщи още Кънчева.

В Нидерландия има много добра социална система в грижата за тези болни.

„Така също претърпяването на инсулт е много рисков фактор за отключване и на дементно състояние и това е установено от научните изследвания“. 

Подготвя се електронна здравна грамотност на болногледачите на хората с дементни състояние. Този проект е на българското сдружение и ще се осигуряват електронни сесии, курс за електронно обучение. Партньори по проекта са Гърция, Кипър, Италия и Полша.