Папа Франциск ни изпрати мощи, свързани с древна Сердика

Те са на двамата светци Климент, папа Римски и мъченик Потит

снимка: dir.bg

снимка: dir.bg

Патриарх Неофит получи изпратените от Папа Франциск мощи на двама важни светци, свързани с историята на древна Сердика.

На официациална церемония днес в сградата на Софийската митрополия, апостолическият нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари предаде на българския партриарх Неофит мощите на двама светци - Климент папа Римски и мъченик Потит.

Св. Потит е първият мъченик на Сердика, с чието име са свързани редица чудодейни изцеления в древността, а другият е св. Климент - първият епископ на Сердика и римски папа.

Св. Климент е близък сподвижник на св. Петър и св. Павел. Неговите мощи са намерени от Константин-Кирил Философ в Крим и пренесени в Херсон. По-късно светите братя Кирил и Методий пишат на папата за откритите мощи и са поканени в Рим. Папа Адриан II лично излиза начело на шествието на римските граждани, за да приеме от братята мощите на св. Климент. Заедно с тях главата на Римската църква тържествено приема и преведените на старобългарски литургични книги, освещава ги и ги полага в църквата "Санта Мария Маджоре". С това действие понтификът одобрява службата на славянски език.

Свети Потит е родом от Сердика и изживява своето мъченичество по времето на император Антон Пий и е погребан в италианската Пулия, в днешния град Трикарико. Той е считан за първият сердикийски светец и един от десетте софийски светци, като името му е свързано с многобройни чудотворни изцеления.