Папата с призив за свят без насилие: Исус и Буда са били миротворци

папа Франциск

папа Франциск

По повод тридесетата годишнина от създаването на Апостолическата префектура в Монголия, будистка делегация се срещна с папа Франциск във Ватикана.

Светият отец изтъкна приятелските отношения с представители на мнозинството от религията на тази азиатска страна. Това е първото официално посещение във Ватикана на делегация на монголските будистки власти, което е "знак на надежда" от страна с дълга традиция в междурелигиозното съжителство, съобщава Ватикан нюз.

В поздрава си към будистката делегация, папата насъчи „търсенето на пътища и начини за по-нататъшно разивите на будистко-християнски диалог“. Срещата се помества в контекста на двоен юбилей: 30-ата годишнина на Апостолическата префектура в страната, както и на дипломатическите отношения със Светия престол с оглед на все по-голямо сътрудничество за изграждане на „мирно общество“.

Папата се спря на концепциите за мир и ненасилие, които Исус и Буда изградиха и разпространяваха:

Днес мирът е пламенният копнеж на човечеството. Поради това, спешно е необходимо да се насърчава култура на мир и ненасилие, чрез диалог на всички нива. Този диалог трябва да прикани всички да отхвърлят насилието във всичките му форми, включително насилието срещу околната среда. За съжаление, има хора, които продължават да злоупотребяват с религията, като я използват, за да оправдаят актове на насилие и омраза.

Да бъдеш „истински ученик“ на Исус или последовател на Буда означава „да се придържаш“ към техните предложения“, отбиляза Франциск. „Любовта към Бог, към враговете, логиката на прошката са в учението на Исус, който живя във времена на насилие" и ни учи, че истинското бойно поле, в което се сблъскват насилието и мирът, е човешкото сърце". Именно "чрез пътя на ненасилието, който го доведе до кръста, Исус" унищожи враждата". Това ни учи и Буда в своето послание за ненасилие и мир, каза папата, цитирайки сборника с религиозно-философско учение Дхамапада – че „победата оставя след себе си следа от омраза, защото победените страдат“ и че „победата над себе си е по-голяма от тази над другите ".

В свят, опустошен от конфликти и войни, като религиозни лидери, дълбоко вкоренени в съответните ни религиозни учения, ние сме длъжни да събудим у човечеството волята да се откаже от насилието и да изградим култура на мира. Това прави малката католическа общност в Монголия, припомни папата, която е изцяло отдадена на насърчаването на културата на среща в страна, която има „дълга традиция на мирно съжителство на различни религии“. Нека укрепваме нашето приятелство за доброто на всички. Монголия има дълга традиция на мирно съжителство на различни религии. Надявам се, че тази древна история на хармония в многообразието може да продължи и днес чрез ефективното прилагане на религиозната свобода и насърчаването на съвместни инициативи за общото благо. Вашето присъствие тук днес само по себе си е знак за надежда.

Накрая, папата отправи пожелание за „изобилие и мир“ към будистките манастири в Монголия: „Продължавайте братския диалог и добри отношения с Католическата църква във вашата страна, за каузата на мира и „хармонията“. /БГНЕС