Парламентът на Северна Македония обсъжда резолюцията за отношенията с България

На днешното си редовно заседание парламентът на РС Македония ще обсъди предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за червените линии в преговорите с България, съобщава БГНЕС. Председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски призова политическите сили да гласуват текста „без условия и търсене на оправдания”. Според него, това би означавало „единството, което ни е необходимо за началото на преговорите с ЕС, но преди всичко укрепване на държавните позиции” на страната.

Министърът на външните работи Буяр Османи заяви вчера, че коалиционният партньор в правителството - Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), ще подкрепи резолюцията, ако в нея се използва конституционното име на страната, а именно Република Северна Македония. Според него, резолюция, в която то не фигурира, няма правно основание.

На 4-ти юли депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски обяви текст на проект на резолюция във връзка с преговорите с България. Целта ѝ е да очертае т.нар. червени линии, с които да се съобразяват преговарящите, ако текстът бъде гласуван от македонския парламент.

В резолюцията се настоява „преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ”. Подчертават се „автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна приемственост”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева приемственост, както и македонската идентичност, която „води своята легитимност от многовековните традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, колективна приемственост, уважение към традиционните религиозни институции и наратива за принадлежност на определена географска и историческа територия”.

Коалиционният партньор на управляващите Демократичен съюз за интеграция (ДС) обяви, че този процес трябва да започне от нулата, всички партии заедно да постигнат консенсус, а решението да не бъде налагано от една политическа сила.

Македонският министър на външните работи Буяр Османи заяви, че е необходимо да бъде постигнат политически консенсус между политическите партии в РСМ преди гласуването на резолюцията с "червените линии" за преговорите с България.

Премиерът Заев заяви миналата седмица, е СДСМ подкрепя съдържанието на предложената резолюция относно македонската идентичност и език, но не може да приеме текст, в който не е изписано конституционното име на страната – Република Северна Македония. Това предизвика недоволството на вносителя ВМРО-ДПМНЕ, която обвини управляващите, че разединяват страната.

"Фактът, че СДСМ реши да промени позицията си за трети път и да повдигне въпроси, които не са свързани със съдържанието на резолюцията, за съжаление отслабва позициите на Македония при каквито и да е бъдещи разговори с България", се казва в позицията на опозиционната партия.

Според програмата на парламента, дебатът по резолюцията трябва да започне в 12:00 ч. местно време