Парламентът няма да заседава и утре, чакат пробите на депутатите

Утрешното заседание на парламента, на което трябваше да бъде обсъдена актуализацията на бюджета, се отменя. Това стана ясно след проведения председателски съвет в Народното събрание, съобщи БНР. Лидерите на парламентарните групи се събраха тази сутрин, като са обсъдили и идеята за дистанционно заседание, но окончателно решение ще бъде прието, след като станат известни резултатите от пробите за коронавирус на всички народни представители.

Тестването се наложи, след беше съобщено, че депутатът от ДПС Хасан Адемов е заразен с Covid-19. Той е приет в болница, а лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ лаконично заяви, че колегата му се чувства нормално.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова коментира, че следващата седмица народните представители задължително трябва да се съберат, защото Конституцията не позволява дистанционно да се взимат решения.

"Имаме три важни неща, които трябва да се разгледат. Трябва да приемем Закона за енергетика, който ще даде възможност сметките на хората да бъдат облекчени и предприятията да получат глътка въздух. Става дума за намалението на цената на газа със задна дата от миналата година. Надявам се другата седмица да гледаме и актуализацията на бюджета, както и Закона за извънредното положение", посочи Стоянова.

Шефката на бюджетната комисия смята, че извънредното положение, което е в сила до 13 април, трябва да бъде удължено. С колко дни обаче трябвало да каже Националният оперативен щаб.