Първан Симеонов: Covid-19 е изключително благодатна тема за партийна употреба

Не можем да очакваме обществено единодушие по отношение на ваксината срещу коронавируса

Първан Симеонов

Първан Симеонов

Половината от хората възприемат случващото се с коронакризата с тревога, но без паника. Повече от 20% възприемат случващото се в двете крайности. Умерено тревожната реакция е положителна и адекватна. Така коментира ковид-кризата в ефира на БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп“. 

Той отбеляза и създалото се усещане за хаотичност, за невъзможност да се разчита на здравната система и за излишна паника. 

Обществото вижда реални проблеми и в същото време продължава да реагира трезво на случващото се... Във времената на социалните мрежи няма как нещата да изглеждат като хаос. Винаги всеки е имал мнение, сега тези мнения са видими. Каквото и да направи всяка власт по света, ще среща поредица от критики. Когато говорим за България, трябва да се сравняваме с другите страни, които преживяват същото. А когато не можем да направим такова сравнение, да не прибързваме с обобщенията. Тук трябва да важи и малко максимата „аз знам, че нищо не знам“. Второ, трябва да има въздържане от опити за партийна употреба, защото коронавирусът е изключително благодатна тема за това. Трето, трябва да се опитаме да разделим проблемите на текущата власт от тези на България. Covid-19 е проблем на България и трябва да се откажем да го мерим с партийни аршини и постоянен хейт,  убеден е социологът. 

Първан Симеонов отбеляза още, че живеем в предизборни времена и хората са разделени на лагери, те се надъхват вътре в себе си.

Когато обществото мисли за властта в политически и в икономически план, то е обострено критично, а когато мисли за мерките, които властта предприема срещу коронавируса - тогава обществото е толерантно... Борисов се обърна към Мангъровите методи.  Управлението днес, дори да искаше да наложи по-строги мерки, няма легитимността за това. И прави единственото възможно в момента - хората сами да узреят, подчерта Симеонов. 

По думите на социолога ваксините ще събудят различни мнения и не може да се очаква обществено единодушие за нещо непознато.