Първан Симеонов измъдри: В ГЕРБ започна битка за наследството на Борисов

В ГЕРБ започна битка за наследството на Борисов. Това измъдри в интервю за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов, директор на т.нар. „Галъп интернешънъл“, по повод оставките в кабинета заради скандала с апартаментите на управляващи. По думите му евентуална трета оставка е въпрос на вътрешнопартийни баланси. Симеонов, който правеше впечатление на стравнително обективен наблюдател, сякаш запя в хора на "Кънчовците.

„Лобитата в ГЕРБ, които най-общо могат да се сведат до две – едно по-партийно, по-действащо по устав лоби и един кръг, който винаги е бил по-гъвкав, по-европейски, от известно време гледат на Борисов като на човек, който започва да слиза от сцената. Не утре, не вдругиден, но все някога. Все повече, особено край реденето на листите на ГЕРБ, проличаха вътрешните различия“, коментира Първан Симеонов. Според него тези вътрешни различия се задълбочават до степен, че от ситуации като днешната може да зависи как ще изглежда ГЕРБ, след като някога Борисов даде крачка назад.

„ГЕРБ винаги са имали два различни стила. Около партията имаше фигури като Кристалина Георгиева, Симеон Дянков, Томислав Дончев, Реформаторски блок. Винаги за баланс на това Борисов е използвал фигури като г-н Цветанов, партията, понякога дори ДПС. Винаги е изглеждало, че Борисов обича да има два крака, на които да стъпва. Напоследък основният опорен крак е останал един и той се концентрира около Цветанов, който запази прозападна легитимация. Струва ми се, че сме свидетели на сюжет, в който стремежите на Цветанов биват оттласвани от вътрешни сили. Чудя се това става ли с благословията на Борисов и отговорът е може би да. Има и международен аспект този скандал, не на последно място той идва след като на два пъти Цветанов волно или неволно удари имиджа на Борисов с два големи комуникационни гафа - с мюфтийството и с преференциите. Това сега прилича на контраудар, всичко това обаче е в сферата на спекулацията“, каза още политологът. Според него прекаленото оттегляне на Борисов от оперативната политика в посока международна политика прави така, че Цветанов става доста силен. „Случващото се е част от вътрешнопартиен опит той да бъде върнат на мястото му“, обясни Първан Симеонов.