Руската НТВ скочи срещу НВО заради хитовия минисериал “Чернобил”

НТВ прави свой сериал, в който е включила версия за намеса на служител на ЦРУ в трагедията

Руската телевизия НТВ изригна срещу допуснати неточности в хитовия минисериал за аварията в АЕЦ “Чернобил”. Нещо повече – тя подготвя свой сериал, съобщават местни медии.

Според режисьора му Алексей Мурадов продукцията на НВО, която отбеляза безпрецедентен успех в световен мащаб, била не само неточна, но и повърхностна. Мурадов определя разказаната история като много добра, но в същото време твърди, че тя не е пълна. Той определя подхода към темата като предубеден.

“Героите са неточни, защото създателите на сериала просто не са живели в контекста на СССР. Руските герои са много по-сложни и интересни”, смята Мурадов.

Той коментира и едни от малкото критики към сериала, които засягат диалозите и превода от руски на английски език. По думите на Мурадов е невъзможно правилните диалози да бъдат предадени на език, различен от руския. Той говори и за други особености: “Ние не се обръщаме един към друг с пълни имена и на създателите на сериала на НВО им е трудно да си представят, че Шура, Саша и Саня са един и същи човек”, коментира той.

Руският режисьор работи по сериал за НТВ, посветен именно на аварията в АЕЦ “Чернобил”, но в него е включена и една различна гледна точка към причините за аварията. В основата е история как подполковникът на военното контраразузнаване Андрей Николаев открива служител на ЦРУ на територията на Припят. Подобни истории за западен саботаж се тиражират от властите в първите дни след аварията в Чернобил, предаде БТВ.

Мурадов потвърждава, че има такава история, но самият филм не бил само за това. По думите му ядрените електроцентрали, където и да се намират те по света, представляват интерес за всички разузнавателни служби. За продукцията на руският “Чернобил” се знае от миналото лято и би трябвало да се излъчи в началото на новия телевизионен сезон през есента.