Патриотите оттеглят подкрепата за кабинета, ако падне таванът за секциите в чужбина

По думите на Каракачанов отпадането на ограничението ще позволи на Турция да се меси във вътрешните ни работи

Ако ограничаването на секциите в чужбина до 35 бъде отхвърлено, каквато готовност заявиха ГЕРБ днес, “Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ ще оттеглят подкрепата си от правителството. Това заяви днес по Канал 3 кандидат-президентът на коалицията Красимир Каракачанов.

"Ние предложихме да няма ограничения за българите в страните – членки на ЕС, но да се контролира процесът в Турция. Върне ли се в съседна Турция безразборното създаване на секции и безконтролното гласуване, това за нас означава договорка на ГЕРБ с ДОСТ, Доган и Ердоган, и ние напускаме", заяви Каракачанов.

По-рано днес на пресконференция Цветан Цветанов и кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева заявиха, че ГЕРБ предлагат да се махне ограничението на секциите зад граница и да няма лимит колко могат да се отварят във всяка държава. Това няма да повлияе на президентския вот, тъй като ЦИК вече определи секциите. Във Великобритания имаше достатъчно заявления за над 50 секции.

Каракачанов пояснява отново, че според патриотите "безконтролното" гласуване в Турция на изборите ни е намеса на чужда държава във вътрешните ни работи и застрашава националната сигурност.

Съобщение с позицията на Каракачанов дойде и от пресцентъра на Патриотичния фронт, и в него бе изрично посочено, че “Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ ще си оттеглят подкрепата, въпреки че ПП "Атака" досега не е заявявала подкрепа за правителството на Борисов. Това вероятно отразява факта, че в момента трите партии са заедно за президентския вот.

Припомняме, че по време на дебатите около секциите Реформаторите настояваха дълго време за по-голямо число - 50 секции. Патриотичният фронт обаче не искаха и да чуят за толкова голяма цифра. В крайна сметка това число се появи в законопроект на ГЕРБ, подписан обаче от депутати от РБ и ПФ.

Каракачанов уточни още, че Патриотите искат първоначалното си предложение - да се ограничат секциите не с твърдо число, а извън ЕС да бъдат позволени само в сградите на консулства и посолства.