Пътуванията повишават риска за поява на нови вълни на заразяване с коронавирус.

Пътуванията повишават риска за поява на нови вълни на заразяване с новия вид коронавирус.

„Би било най-добре, ако хората си останат там, където живеят постоянно“, смята проф. Франк Улрих Монтгомъри – председател на Световната медицинска асоциация (СМА). Той предупреждава, че отварянето на вътрешните граници на Европа с цел туризъм крие опасност. Границите на Германия трябва да останат затворени за почиващи и в двете посоки, с оглед продължаващата пандемия от коронавирус, заяви Монтгомъри пред германски медии.

От гледна точка на защитата на здравето би било най-добре хората да си останат там, където живеят, подчерта той.

В понеделник министърът на външните работи на Германия Хайко Маас призова за „контролирано възстановяване на европейския туризъм“ през лятото. Условия за това биха били координирани действия от страна на държавите-членки на ЕС, заяви министърът след видеоконференция с останалите европейски министри.

От Министерството на външните работи на Австрия информират по този повод, че от съществено значение при вземането на решение за свободана пътуванията ще бъдат параметри като здравословно състояние, мобилност и сигурност. Необходимо е също да бъде преценен рискът от смесването с рискови групи от други държави или региони, пише сайтът „ое24“.

Монтгомъри предупреди за опасността от своеобразно съревнование между страните при облекчаването на ограничениета. Анонсираните възможности за летни почивки предизвикват загриженост, защото съдържат в себе си наддаване, коя държава ще се отвори „допълнително“ и „по-бързо“. Пътният трафик повишава риска от поява на втора вълна от заразяване, която ще бъде много по-сериозна от първата, „защото вече няма да бъдем толкова предпазливи“, смята председателята на Световната медицинска асоциация. /БГНЕС