Държавно предприятие обира съкращенията в Мариците

Атанас Пеканов

Атанас Пеканов

Напредък отчетоха държавата и синдикатите по въпроса за бъдещето на въглищните ТЕЦ-ове и мините, които ги захранват. След като под прозорците на Министерски съвет излязоха близо 6000 миньори и енергетици, представители на синдикатите се срещнаха с премиера Стефан Янев, вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов и енергийния министър Андрей Живков, предава news.bg.

Основна точка в плана на служебния кабинет за решаване на казуса е да бъде създадено специално държавно предприятие за конверсия на въглищните региони. В него ще бъдат наемани съкратените поради намаляване на обема на работата на миньори и служители на ТЕЦ-овете.

"Едно такова предприятие ще даде възможност държавата да има буферен механизъм за действие, а на хората да бъде осигурено бъдеще и сигурна работа", каза Пеканов. По думите му проблемът с Мариците е бил нарочно протакан и отлаган от предишните управляващи от ГЕРБ.

Създаването на въпросното предприятие ще бъде финансирано по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, т.е. парите за него ще дойдат от Европа. По този начин се намалява възможността бъдещ кабинет да реши да спре проекта. Въпросната структура ще се занимава с рекултивация на миннодобивните терени, като се създават условия за нови производства, уточни Пеканов. И добави - от общо 2,4 млрд. лева европари, предназначени за енергиен преход, 1,7 млрд. щели да отидат за Маришкия басейн.

Трябва да се работи активно и по осигуряването на алтернатива - нисковъглеродни източници на енергия и ядрена мощност. "Когато една основна мощност излиза от експлоатация, няма друга алтернатива, освен тя да бъде заместена от друга такава основна", каза енергийният министър Андрей Живков.

"Този протест няма да бъде последният", категоричен бе председателят на КНСБ Пламен Димитров. Опасенията на синдикатите са, че бъдещ редовен кабинет би могъл да отмени иначе добрите намерения на служебното правителство. Синдикалистът изрази обаче задоволство от идеята за създаването на новото държавно дружество. Имало и съгласие по отношение на това срокът на експлоатация на въглищните централи да бъде удължен максимално много - според КНСБ годината трябва да е поне 2040. "Освен това държавата трябва веднага да поиска замразяване на цената на въглеродните квоти за колкото се може по-дълго време, защото иначе последствията ще са катастрофални", добави синдикалният лидер. И настоя още да бъде инвестирано в технологии, които улавят въглеродният диоксид от ТЕЦ-овете.

Работещите в комплекса искат работата им да е гарантирана поне до 2040 г.

По думите на вицепремиера е реалистично централите да работят още 20 години. "Датата е индикативна. Това включва изключително задълбочени анализи. Например в Чехия са дадени 3 дати и парламентът е решил. Смятам, че датата 2040 е реалистичен срок. Но не знаем, защото трябва да се направят точно тези липсващи все още сценарии, а след това парламентът да реши. А дали Европейската комисията ще го одобри - това също е въпрос на преговори. Но е добре, че вече говорим по въпроса, тъй като през годините такъв разговор е нямало", каза той.