Пендаровски: Европейската икономическа зона не е алтернатива на членството ни в ЕС

Стево Пендаровски

Стево Пендаровски

Европейската икономическа зона е приемлива, само ако е допълнение и преход към нашето пълноправно членство в ЕС, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски.

В интервю за МИА държавният глава коментира публикация на ФАЦ, според която реалните шансове на държавите от Западните Балкани да станат пълноправни членове на ЕС са сведени до минимум, а старата – нова алтернатива е членство в Европейската икономическа зона, посочва БГНЕС.

„Позицията е: Не ми отказватйе перспективата за членство в ЕС, когато заслужим и когато преговаряме. Днес да влезем в Европейската икономическа зона, но не или – или, а и – и, каза Пендаровски.

Европейската икономическа зона предлага икономически възможности и отваря пътя към общия европейски пазар, но на страната не ѝ трябва само икономика и печалба, а демокрация и политически опит, подчерта той.

Членството на Северна Македония в Европейската икономическа зона е приемлива само като допълнение и преход към пълноправното членство в ЕС. Не е приемливо, „ако ни оставят само в общия европейски пазар и кажат: Сбогувайте се во веки веков с ЕС и пълноправното членство и с политическите институции, където да се чуе и нашият глас“, каза още Пендаровски.

Той припомни, че и Хърватия е минала по пътя през Европейската икономическа зона, но страната никога не е спирала да преговаря с ЕС и никога не е била принуждавана да избира само първия вариант като заместител на пълноправното членство.

„Нека и на нас да дадат това. Аз не казвам, че това е лош вариант - напротив, но твърдя, че поради липсата на институционална памет и демократичен опит на първо място имаме нужда от политически опит и демократични ценности, например в областта на правата на човек“, каза президентът.