Пендаровски си посипа главата с пепел, изпуснал думи "македонско малцинство в Гърция"

Интервюто му пред IBNA предизвика остри реакции в Гърция

Стево Пендаровски

Стево Пендаровски

Един от ключовите моменти на Преспанското споразумение е, че „нито една от двете страни няма да се намесва във вътрешните работи на другата“.

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски, след реакциите, които предизвика в Гърция с изявленията си в интервю за телевизия „Kлан” за съществуването на македонско малцинство, в ексклузивно изявление пред IBNA изразява съжалението си за погрешното тълкуване на неговите изявления и подчертава, че е пламенен привърженик на Преспанското споразумение, един от чиито основни моменти е, че нито една от двете страни няма да се намесва във вътрешните работи на другата.

„Президентът Стево Пендаровски е твърд поддръжник на Преспанското споразумение и неговото пълно прилагане, както и развиване и засилване на отношенията и сътрудничеството между двете страни във всеки аспект.

Изявлението, дадено в споменатото интервю, е фрагмент от по-широк отговор на президента Пендаровски, който се позовава на това, което е един от ключовите стълбове на Преспанското споразумение - че нито една от двете страни няма да се намесва във вътрешните работи на другата . За съжаление, избраният откъс от по-широкия отговор позволява различно тълкуване, за което изразяваме искрено съжаление.

Президентът Пендаровски в посоченото интервю, както и във всяка от публичните си изяви, непрекъснато подчертава, че въздържането от намеса във вътрешните работи - като основен принцип на международното право - е от ключово значение за развитието на взаимното доверие и добрите отношения на съседните ни държави”, публикува Независимата балканска информационна агенция (IBNA) отговорът, който са получили от Скопие, допълва БГНЕС.