Пентагонът разследва тормоз срещу демонстранти във Вашингтон с хеликоптер

Представители на военното министерство на САЩ заявиха, че ще разследват използването на хеликоптер за медицинска евакуация за тормоз и сплашване на демонстранти във Вашингтон. Хеликоптерът се носел много ниско и директно над мирните протестиращи в понеделник, използвайки роторното си завихряне, за да предизвика паника сред хората, опасна тактика, използвана от военните във военни ситуации, за да принуждават хората да се разпръснат.

Самата постъпка бе разкритикувана, както и използването на медицински хеликоптер, носещ международния символ на Червения кръст, който във военно време маркира небойни и неутрални превозни средства, превозващи ранени лица и медицински персонал. Министърът на отбраната Марк Еспър заяви в сряда, че е наредил разследване на хеликоптера, който действа в рамките на Националната гвардия на Вашингтон, която се ръководи от Пентагона, съобщава БГНЕС. 

Еспър каза, че разбира, че хеликоптерът не е бил на медицинска евакуационна мисия и че движенията му изглеждат "опасни". "Има противоречиви информации. Мисля, че трябва да оставим армията да проведе разследването си и да се върнем и да видим какви са фактите", каза той пред репортери. Генерал-майор Уилям Дж. Уокър, командващ от Националната гвардия за столицата на САЩ, заяви, че също е поръчал незабавна проверка.