Пет биотехнологични компании влизат в конкуренция за създаването на ваксина срещу Covid-19

В момента в света най-малко 97 компании и изследователски институции работят независимо върху ваксини срещу коронавируса SARS-CoV-2. Това стана ясно от текущ списък на индустриалната асоциация vfa, пише БГНЕС. Общо 83 от тях вече са в списъка с ваксини на Световната здравна организация (СЗО), която го обновява редовно.

Глобалният съюз за ваксини CEPI, който финансово подкрепя и немски проекти, обяви, че става дума за 115 проекта. Никога в историята на човечеството толкова много изследователи не са се борили едновременно срещу болест.

Броят на научноизследователските институти и компании, които търсят ваксина срещу COVID-19, бързо се увеличи за кратко време. Шест нови проекта са добавени само тази седмица по данни на СЗО. През февруари, когато СЗО обяви новия вирус от Ухан, Китай, за потенциална заплаха за света, но все още не за пандемия, бяха оповестени само 21 проекта за ваксина.

Малко са стигнали толкова далеч като „Biontech“. Биотехнологичната компания, базирана в Майнц, получи одобрение за клинични изпитания върху хора за своя кандидат за ваксина от отговорния институт „Пол Ерлих“ (PEI) тази седмица. За първи път потенциална ваксина срещу вируса може да бъде тествана в Германия. За здравния министър Йенс Шпан това е “добър сигнал”.

Пробната серия с първоначално 200 доброволци на възраст между 18 и 55 години е планирана да започне в края на април.

„Търсенето на ваксина срещу COVID-19 е проект в полза на човечеството. За нас е важно, че сме на линия още от самото начало и че нашата технология е различна“, обяснява шефът на компанията Угур Сахин в интервю за „Велт ам Зонтаг“ необичайно високите темпове на развитие. „За съжаление, вирусът няма просто да изчезне като сезонен грип, биологичните му параметри са напълно различни. Колкото по-рано е налична ефективна ваксина, толкова по-скоро всички ние можем да се върнем към стария си живот.”

„Biontech“ е една от само петте компании в световен мащаб, преминали тази първа голяма пречка за рекордно кратко време. Две от тях – „Moderna“ and „Inovio“ – са базирани в САЩ. Останалите две, ‚Sinovac“ и „Cansino“, идват от Китай.

Освен това два изследователски екипа от Ухан и Оксфорд също са достигнали първата фаза на клиничните тестове със своите проекти, в които активното вещество се тества за неговата безопасност и ефикасност за първи път върху малък брой здрави доброволци. Ако всичко върви добре, обикновено следват две допълнителни фази на клинично изследване, всяка със значително повече субекти. Този етап обикновено продължава няколко години. Но сега значително е ускорен в резултат на пандемията.

Ръководителят на PEI Клаус Чичутек е уверен, че темпът на разработване на ваксина ще остане висок.

„Ще видим по-големи клинични изпитания във фази втора и трета по целия свят, но също така и в Германия, ако изследванията от фаза първа са положителни, в края на 2020 г. или началото на 2021 г., с участието на хиляди, десетки хиляди или дори повече субекти, включително определени рискови групи“, каза той.

Чичутек предупреждава за национални опити за солови действия: „Като цяло ваксината срещу COVID-19 е глобален въпрос, а не немски или европейски. Разработчиците и фармацевтичните компании работят заедно по целия свят, защото проблемът засяга всички нас в световен мащаб. Съответно решението трябва да се усъвършенства и в световен мащаб, а не само на национално ниво.”

Американската компания „Moderna“ е водеща в надпреварата за ваксина. Компанията започва клинични изпитания върху хора на 16 март, само 63 дни след установяване на неизвестния досега коронавирус. Обикновено между тези два етапа минават години.

45 субекта са получили втората доза ваксина тази седмица, което експертите смятат за добър знак за хода на изследването. САЩ отчетливо напредват и по отношение на броя на проектите за ваксини. Според проучване на CEPI, почти половината от приблизително 80 официално регистрирани проекта са разположени в САЩ, а една пета от тях се намират в Китай и Европа.