Пет лъжи и пет истини или катастрофа на измамните новини

Разиграва се фарс с измислена вина за катастрофа, в която Местан е неволен участник

Колата на Местан е непокътната от лявата страната

Колата на Местан е непокътната от лявата страната

Георги Боздуганов*

      Цял месец в медиите се дискутира тежката автокатастрофа, станала на 14 април край гр. Кърджали. Загина 6-месечно бебе и без да се изясняват обстоятелствата, без да е направена експертиза, светкавично бе повдигнато обвинение на Лютви Местан. С разпространение на инсинуации — от прикриване на факти и обстоятелства, до полуистини и откровени лъжи, редица медии влязоха 

в пространството на фалшивите новини

 Множество публикации се надпреварваха да внушават неговата вина, търсейки ефекта на предварителното обществено осъждане.
      С представянето на катастрофата на 8-ми май по bТВ Местан показа, че може да бъде победено господството на вестителите на лъжата, продуцирана от влиятелни олигархични кръгове с цел да бъде унищожена морално, психически и политически набелязана личност.

Лъжа 1: Според първоначалната информация Местан е излязал от страничен път без предимство и е блъснал с дясната страна на автомобила си друга кола идваща по главния път от Маказа /Гърция/. За доказателство се разпространява снимка на ударения отпред и отдясно Фолксваген управляван от Местан.

Истина: Местан не е блъснал, а е блъснат от автомобил БМВ, който се движи в обратната посока —от гр. Кърджали към Маказа. Обстоятелства, които коренно променят цялостната картина на пътния инцидент.

Лъжа 2: Местан не е спрял на знака “стоп”, преди да излезе от страничния път на главния.

Истина: Всички разпитани свидетели на катастрофата категорично заявяват, че Фолксвагенът е спрял на знака “стоп”.

Лъжа 3:  Местан е отнел предимство на движещият се по главния път автомобил.

Истина: Автомобилът БМВ е бил извън зоната на видимост на Местан — вече излязал на главния път и се е установил в своята дясна пътна лента. В този момент автомобилът БМВ връхлита с огромна скорост от завоя, навлиза в насрещното движение, преминавайки през непрекъснатата осева линия и маркирания разделителен остров, блъска челно-дясно Фолксвагена, помита металните колове на крайпътната указателна табела и след летеж пада с преобръщане на 50 метра по склона. Спирачен път няма, дори сантиметър. За отнемане на предимство изобщо не може да става дума — на пътя, по време на маневрата няма субект на предимство и автомобилът на Местан е в своята дясна лента, където е торпилиран от неуспяващото да вземе завоя БМВ. Правилната пътна лента за движение на БМВ-то /неговата дясна, с посока към Маказа/ остава напълно свободна. Видно от снимките, по нея могат да преминат дори два успоредно движещи се автомобила.

Лъжа 4: Местан е задържан, повдигнато му е обвинение и шофьорската му книжка е отнета. Съдът му я връща, но прокуратурата я отнема повторно, изтъквайки че той е опасен шофьор, който по думите на говорителката на Главна прокуратура: “…в периода от 2013 година до настоящия момент Лютви Местан има влязло в сила едно наказателно постановление, един акт и 13 фиша, всички за превишена скорост.”

Истина: През посочения период лично на Местан не е съставено нито едно наказателно постановление, нито един акт и нито един фиш за извършени нарушения. От 2013 г. до май 2017 г. той е бил охранявано лице, превозван е от автомобили и шофьори на Националната служба за охрана и не е сядал дори миг зад волана. Всички споменати нарушения са регистрирани на автомобили на ДПС, управлявани от партийни функционери или техни шофьори и са приписани на Местан, който показа някои от тях в ефир. Приписани са умишлено, за да се изгради предварително в обществото образа на виновния шофьор рецидивист.

Лъжа 5: Действителният причинител на катастрофата е представен като потърпевш.  На него не е повдигнато обвинение, не му е отнета книжката и дори не е прегледано шофьорското му досие.

Истина: Водачът на БМВ-то, баща на загиналото бебе, дълго е демонстрирал безразсъдно самоубийствено шофиране и пълно незачитане на закона в множество собственоръчно записани видеоклипове, качени в неговия Фейсбук профил (виж клиповете в края на текста, б.р.). Хвали се с десетки нарушения - превишена скорост/172 км/ч./, кошмарни изпреварвания, пътуване в насрещно движение, непрестанно преминаване през непрекъсната осева линия и пр. и пр. Прави ги и пред свидетели, когато нелегално превозва работници към Западна Европа с микробус. Безспорно ясно е, че към момента на катастрофата, неговата съпруга и десетгодишния му син са били без предпазни колани, а бебето не е било привързано в задължителното обезопасително детско столче.

       В случая няма място за емоции, а дали някой харесва Местан или не - е лична нагласа, която е недопустимо да бъде критерий за справедливост, защото няма отношение към истината.
      Защо ли се разиграва този фарс с измислена вина за катастрофа, в която Местан е неволен участник? Причините са изцяло политически и използвания метод е отдавна познат - трябва 

да се хване черна котка в тъмна стая,

дори в стаята да няма котка. И ако не се намери котка, ще се мяука като котка, за да остане поне съмнението, че все пак я има.

      Местан е обявен за обществен враг и трябва да бъде сразен. Опасен е преди всичко за олигархичното сарайско-библиотекарско съдружие, което е впрегнало всичките си сили, за да го премахне от политическата сцена. Той свали правителството “Орешарски”, опита се да направи ДПС партия с ясна европейска и евроатлантическа ориентация и бе прогонен от Доган по инструкции на Москва. Случаят със сваления руски самолет бе само повод, а не причина. Успешното развитие на проекта ДОСТ не просто отнема гласоподаватели на Сараите, а освобождава стотици хиляди хора от смачканото самочувствие и дългогодишния страх, връщайки им гражданското право да избират свободно държавното управление, с което искат да живеят — суверенно, справедливо и некорумпирано. Дори не е толкова важно кому избирателите ще дадат своя глас. Най-важно е че те късат доганските “обръчи” и отхвърлят 30-годишния диктат за “разпределение на порциите”. Първият пробив бе през 2017 г.  Въпреки отвратителните нацистки провокации на държавната граница и манипулации в избирателните секции, ДОСТ получи над 100 000 гласа, десетки хиляди турци и мюсюлмани предпочетоха ГЕРБ, а няколко хиляди — малките десни формации. Местан стана лице на кардиналната промяна, а тя вещае катастрофа за Сараите и сбогуване с властта завинаги.
      Доган вижда предизвестения край и отправя “Молба за прошка”, която по същество е призив на смъртно болен от корупция политически субект за животоспасяващо кръвопреливане.
      Донори едва ли ще се намерят и затова наблюдаваме как с огромен ресурс на задкулисието се създават предпоставки за устройване на съдебен произвол срещу лидера на ДОСТ. Е, няма да им се получи.
      Местан се бори храбро, ще се справи и без пожелание за успех, защото истината е по-силна от лъжата. Така е отредил Бог.

*Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора.