10 въпроса към министъра на отбраната, за да няма спекулации за Чешнегирово, падналия изтребител и мъртвия полицай

Министерство на отбраната дължи отговори на гражданите, след като претендира, че единствено знае истините

Георги Панайотов, снимка БНР

Георги Панайотов, снимка БНР

В късния следобед на 6 август тази година Министерството на отбраната наруши мълчанието и  проговори за инцидента край Чешнегирово (американски войници навлязоха по време на учение в частен имот, б.р.), за паднали край Шабла боен изтребител и за неясната смърт на старши лейтенант Тодор Манчев във военна база край Ново село. Реакцията им бе провокирана от Декларация на ГЕРБ и СДС, прочетена същия ден по-рано в Народното събрание. Според Военно министерството коректността изисква не политиците, а разследващите органи да дават пред обществеността обективна информация по инцидентите в Чешнегирово и Шабла. От МО обаче пропускат, че декларацията бе предизвикана заради тяхното мълчание и това на "Военна полиция". Появиха се медиите и общественото пространство много версии и обяснения за инцидентите, но достоверната информация  продължава да е изключително оскъдна, а началници и отговорници за тях противно на логиката бяха повишени в длъжност и звание.

С реакцията си от петък МО надменно се постави отново в ролята на единствените, които могат да дават вярна и обективна информация. Но информационната завеса веднага бе спусната с изтърканото оправдание, че се въздържат да коментира в детайли случаите,  защото са

обект на разследване от прокуратурата,

тъй като са образувани досъдебни производства.

Но ръководството на Министерството на отбраната може да даде поне отговор на следните въпроси, които не са обект на разследване от прокуратурата: 

1. Получил ли е министърът на отбраната  Георги Панайотов доклада на Инспектората по случая с американските военнослужещи още на 15. 06. 2021 г.? 

2. Имало ли е в доклада ясни констатации за това, че ст. л-т Манчев е абсолютно невинен?

3. В последващите 33 дни от трагичния инцидент изискал ли е министърът полковник Сотиров, временно изпълняващ тогава шеф на Служба „Военна полиция“ да отмени наказанието?

4. Заповядал ли е министърът на Инспектората към МО да извърши нова проверка, за разкриване причините, поради които е бил наказан ст. л-т Манчев, ако не - защо? Не е ли било важно за него да се разкрият причините, поради които е бил подведен? 

5. Запознал ли е министърът полк. Сотиров с резултатите от проверката? 

6. Заповядал ли е министърът на отбраната на полк. Сотиров да отмени наказанието?

7. Кога се е запознал (ако е запознат) полк. Сотиров с резултата от проверката на Инспектората, ако не е запознат, защо не го е направил? Ако е бил наясно с резултата, какви действия е предприел полк. Сотиров за уведомяване на военнослужещия и какво му е казал, ако изобщо е говорил с него? 

8. Уведомил ли е министъра на отбраната прокуратурата за резултата от проверката, с цел спиране на натиска върху военнослужещия?

9. Отменено ли е наказанието на старши лейтенант Манчев към датата на трагедията и ако не е било отменено, кой е виновен за това – МО или полк. Сотиров?

10. Кое наложи предложението за повишаване на полк. Сотиров в звание и длъжност да не бъде гледано на Съвет по отбрана, а да бъде съгласувано набързо (на подпис) от генералитета. Оказан ли им е по този начин натиск от Министъра на отбраната?

Министър Панайотов може да отговори и дали се е запознал с Докладната записка на полк. Георгиев от „Военна полиция“, която бе публикувана в някои медии. Предаден ли му е този  сигнал и какъв отговор е дал на поставените в него въпроси?

Може да бъде хвърлена

светлина и върху още тъмни страни:

на какво основание са освободени от военна служба полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел „Контрол и охрана“ майор Георги Мерджанов – преки командири на мъртвия старши лейтенант Тодор Манчев? Има ли освен основанието за тяхното освобождаване, ,което е упражнено право на пенсия, някакви мотиви, свързани с инцидента с полицая?

Не би ли трябвало те да бъдат освободени след извършване на нужните проверки по случая от Инспектората на МО, или от проверка, назначена от Служба „Военна полиция“?

Извършени ли са такива проверки преди тяхното освобождаване от военна служба?

Ако МО и служебният министър хвърлят светлина върху тези предизвикани въпроси, със сигурност спекулациите и тиражираните „съмнителни“ версии ще бъдат много по-малко.