COVID-19 наруши събирането на агентурна разузнавателна информация (HUMINT) - ключов инструмент в борбата с тероризма

Социалната изолация заради коронавируса създава нови предизвикателства за шпионажа

Джейсон М. Блазакис*, thehill.com

Докато Съединените щати се борят с разпространението на вируса, Русия и Китай разпространяват дезинформация с надеждата да дестабилизират политическата система на САЩ, докато тя още е дебалансирана.
Както китайските, така и руските правителствени чиновници и агенции лансират теории на заговора, според които армията на САЩ е създала COVID-19.
В същото време терористични организации като "Ислямска държава" заявяват, че ще използват ситуацията за да извършват нападения, подобни на тези в Париж и Брюксел отпреди 5 години.
Бюлетинът на ФБР от февруари 2020 година предупреждава, че бели расисти си разменят съобщения за използването на COVID-19 като 

оръжие за нападение

 срещу държавни цели и малцинства в САЩ.
На фона на всичко това способността на разузнавателната общност на САЩ да открива заплахи може би не е оптималната.
Събирането на агентурна разузнавателна информация(HUMINT** – Human Intelligence) - ключов инструмент в борбата с тероризма - беше нарушена по време на COVID-19.
Издирването, оценката, наборът и разработването на източници на информация за борба с тероризма и държавните заплахи са извънредно трудни, в условия при които половината човечество се намира в изолация.
Смесването с тълпата при опит за тайна среща с източник на информация, когато няма тълпа, става невъзможно.
Улиците на Москва са пусти, а Руската Федерация разработва уеб-приложения, които проследяват движението на хората по време на изолацията.
Събирането на HUMINT в места като Москва, винаги е било трудно, но задачата се затруднява в условията на COVID.
Рискът за здравето на квалифицираните служители по събиране на информация също е ключов аргумент - особено в градове, където правилата не се спазват, а кафетата, ресторантите и предприятията са отворени. 
Срещите очи в очи, толкова жизнено важни за разбирането на мисленето на източника, са ограничени.
Да бъде разкрит източникът чрез среща в условията на COVID-19 би било рисковано, тайният обмен между хора, които буквално минават един покрай друг - когато няма тълпи,  е безразсъден.
Получаването на нови сведения от сериозни източници с помощта на "мъртви точки" свежда до минимум риска за здравето на разузнавачите, но и също така създава 

смъртно опасни проблеми

Разпространен метод, позволяващ да бъде избегнато разобличаването, е да бъде скрит пътя на придвижването.
Колкото и опитен да е офицерът в условията на СДР (surveillance detection routes), той рискува да се изложи на риск, особено без тълпите, предлагащи маскировка.
За противодействие на заплахите за националната сигурност операциите HUMINT трябва да продължат.
Но отчитайки мащабите на заплахата от COVID-19, оперативните агенти трябва да разглеждат възможностите да използват технологиите по нов начин.
Да бъдат проверявани хората, които искат да извършат държавна измяна или да напуснат терористична организация, няма да е лесно.
Новите технологии за изкуствен интелект могат да намалят неопределеността по отношение на мотивацията на източниците и да осигури по-безопасни срещи. 

*Джейсон М. Блазакис е директор на Центъра по тероризъм, екстремизъм и борба с тероризма в Института за международни изследвания "Мидълбъри". 
**НАТО определя HUMINT като "категория агентурна разузнавателна информация, получена, събрана и предоставена от човешки източници." 
Типичните HUMINT дейности се състоят от разпити и разговори с лица, които имат достъп до информация. Начинът, по който се извършват HUMINT операциите, се диктува както от официалния протокол, така и от характера на източника на информация. В контекста на американските военни, повечето дейности на HUMINT не включват нелегални дейности. Както контраразузнаването, така и HUMINT включват нелегални HUMINT и тайни оперативни техники HUMINT.

HUMINT може да предостави няколко вида информация. Той може да предоставя наблюдения по време на пътуване или други събития от пътници, бежанци, избягали затворници и др. Може да предостави данни за неща, за които субектът има специфични знания, които могат да бъдат друг човек или, в случай на дефекти и шпиони, чувствителна информация, до която са имали достъп. И накрая, тя може да предостави информация за междуличностните отношения и мрежите, които представляват интерес.

HUMINT е едновременно източник на положителна интелигентност, но също така и на информация със силна стойност на контраразузнаването. Интервютата трябва да балансират всички известни изисквания за информация както на насоките за събиране на разузнаване, така и на изискванията за контраразузнаване.

Превод: Faktor.bg