ГРУ изплува (не)очаквано в София, лоша година за посланик Макаров

Мълчат българските политици, прекалено вперили поглед в големия залог от местните избори, мълчи и руската страна, неочаквано сдържана

Анатолий Макаров

Анатолий Макаров

Христо Христов, hdesebg.com

Не му върви тази година на посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. В рамките на няколко дни той е извикан два пъти в българското Министерство на външните работи по въпрос, по който никой посланик не би желал да бъде търсен – за разкрит от българските служби дипломатически служител на руското посолство, уличен в шпионаж.

Дипломатическите неволи на посланик Макаров

Първият път Макаров е привикан в МВнР в петък, 25 октомври, като на тази среща той е информиран от българска страна за случая и ме е заявено настояването въпросният дипломат, уличен в шпионаж, да напусне страната до понеделник.

Вторият път руският посланик е привикан в МВнР във вторник, 29 октомври, след като се е оказало, че руската не е изпълнила искането за отзоваването на разкрития разузнавач под дипломатическо прикритие.

Тогава на Макаров е връчена нота, с която въпросният руски дипломат, работещ като първи секретар в посолството на Русия, е обявен за персона нон грата и е изискано той да напусне България до 24 часа.

Разкритието на прокуратурата

За случая с разкрития руски разузнавач под дипломатическо прикритие съобщи държавното обвинение в понеделник, 28 октомври.

От съобщението стана ясно, че след получаване на сигнал от ДАНС Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство срещу чужд гражданин за престъпление против републиката за събиране на информация, представляваща държавна тайна с цел да я предаде на чужда държава.

„Установено е, че действително от м. септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София”, се посочва в съобщението на прокуратурата.

Първият изгонен руски дипломат от 5 години насам

Предишният подобен случай с руски дипломат датира от есента на 2014 г. по време на служебния кабинет Близнашки, назначен от тогавашния президент Росен Плевнелиев. Тогава без много шум в медиите от България е изгонен руски дипломат, който се е опитвал да вербува висш служител от Министерството на външните работи.

До разибличаването на руските действия се стига, след като българският дипломат е информирал за проблема своето ръководство в лицето на МВнР, оглавявано тогава от министъра на външните работи Даниел Митов.

Руските незаконни действия на територията на България са документирани от ДАНС, която тогава се ръководи от Владимир Писанчев и така се стига до отзоваването на руския дипломат след реакция на МВнР пред тогавашния руски посланик Юрий Исаков.

Следващият подобен случай на изгонване на руски дипломат, уличен в извършване на шпионаж, е от далечната 2001 г. Тогава са изгонени тримата руски дипломати - капитан I-ви ранг Владимир Ломакин, неговият заместник полк. Сергей Власенко и третият секретар на руското посолство Борис Павлович Смирнов. Българското контраразузнаване арестува Яне Янев, бивш служител на служба „Военна информация” (военното разузнаване) към Министерството на отбраната, в момент на готвено предаване на секретни документи в руското посолство.

Кой е изгоненият руски дипломат сега?

В българските медии бързо се появи и името на изгонения руски дипломат – Владимир Русяев. Очевидно той е кадрови служител на Главно разузнавателно управление (ГРУ) на Генералния щаб въоръжените сили на Руската федерация, защото се оказа, че има адресна регистрация на ул. „Народного ополчения”, д. 50 в Москва, където се намира академията на ГРУ.

Русяев, който е роден в Русия на 12 юли 1970 г., е пристигнал под дипломатическо прикритие в България през август 2017 г. заедно със съпругата и дъщеря си.

Преди това човекът на ГРУ е работил през 2009 г. като вицеконсул в руското генерално консулство в Барселона, Испания през 2009 г., а в периода 2011-2013 г., е работил в страна от Латинска Америка.

Според онлайн изданието на „24 часа” Русяев всъщност е бил главният резидент на ГРУ на Балканите.

Как се е стигнало до разкриването на офицера от ГРУ?

Това стана ясно на 1 ноември от думите на премиера Бойко Борисов, който заяви, че Русяев е опитал да вербува началник на една от българска специални служби.

„За щастие човекът е изключително верен на Родината си и веднага дойде да ми каже, оттам нататък си направихме всички мероприятия”, разкри Борисов.

Това обяснява защо прокуратурата не е образувала дело срещу лицето, за което е правен опит да бъде вербувано и склонявано да издава държавни тайни. Защото именно по неговия сигнал се е стигнало до разобличаването на Русяев и въпросното лице не е било въвлечено в предателска дейност, а напротив съдействало да бъде разкрит руския шпионаж.

Удар срещу руските позиции в България

Без съмнение разкриването и изгонването на човека на ГРУ в София е голям удар срещу руските позиции в България.

Този удар идва след една крайно предпазлива позиция на правителството, което беше едно от малкото в Европа през пролетта на 2018 г., когато то не последва общата политика на повечето европейски страни, САЩ и Канада и Австралия, изгонили десетки руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания заради операцията на руското ГРУ срещу бившия руски офицер Скрипал и дъщеря му в Солсбъри, Англия.

Правителството на Борисов остана безмълвно и през февруари 2019 г., след разкритието на британския разследващ сайт на Bellingcat, че третият от разкритите руските военни разузнавачи по случая „Скрипал”, идентифициран под фалшивата самоличност „Сергей Вячеславович Федотов”, неколкократно е посещавал България.

Тогава стана ясно, че едно от посещенията му в София съвпада с датата на отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев през април 2015 г.

Присъствието на агент на руското ГРУ в България бе потвърдено лично от главния прокурор Сотир Цацаров, който посочи в своето изявление пред медиите, че са установени три влизания на „Сергей Федотов” в страната ни, като дори избори датите на влизанията и излизанията на военния разузнавач

Разследващите журналисти от Bellingcat още тогава заявиха, че България е използвана като хъб от руското ГРУ за различни свои операции.

Мълчанието на българското правителство пося съмнението, че то е прекалено страхливо, а правоохранителните органи неработещи срещу чужда разузнавателна инвазия на наша територия.

Завоят от тази есен

От тази есен обаче българските власти направиха обратен завой. Първо МВнР излезе с остра декларация срещу подготвяната от Руския културен център изложба за 75-годишнина от „освобождаването” на България от нацизма, извършено от червената армия.

Скандалът с изложбата, който принуди посолството на Руската федерация за смени името ѝ, не беше още заглъхнал и от прокуратурата дойде новината за друг неочакван сюжет също с привкус на скандал.

А именно обвинението в шпионаж на  председателя на движение „Русофили” Николай Малинов и бившия генерал от руското разузнаване и директор на руския Институт за стратегически изследвания (2009-2017) Леонид Решетников, както и на руския олигарх Константин Малофеев, на които ДАНС наложи забрана да посещават България заради заплаха за националната сигурност.

Пълно мълчание за изгонването на офицера от ГРУ

И ако през септември при обвинението в шпионаж на Малинов и изгонените Решетников и Малофеев веднага по медиите наскачаха различни проруски настроени лица, то сега с изгонването на руския офицер от ГРУ Владимир Русяев се наблюдава пълно мълчание.

Мълчат българските политици, прекалено вперили поглед в големия залог от местните избори. Мълчи и руската страна, неочаквано сдържана. От Москва само отбелязаха, че в тези случаи на изгонени дипломати действала политиката на реципрочност. Но това едва ли може да омаловажи или компенсира конфузната ситуация, в която руското посолство у нас изпадна.