"Ибиса-гейт": Има ли руска следа в австрийския скандал?

Берлин е готов да екстрадира в Австрия един от организаторите на видеото с участието на тогавашния вицеканцлер на станата Штрахе

Ще помогне ли това да бъдат разкрити всички тайни на скандала, довел до оставката на правителството на Австрия?

Разследване на "Дойче веле"

Федералният конституционен съд на Германия реши един от организаторите на така наречения "Ибиса гейт" Юлиан Х. да бъде екстрадиран в Германия.
Както съобщава пресслужбата на съда, не е доказано, че Австрия го преследва по политически причини и че той няма да получи правото на справедлив процес.
40-годишният австрийски гражданин, собственик на детективско бюро в Мюнхен, е заподозрян в шантаж във връзка със скандално видео, довело да разпад на управляващата коалиция в Австрия през 2019 година, а също така в търговия с наркотици.

Държавни поръчки в замяна на финансиране на предизборна кампания

Политическата бомба беше взривена на 17 май 2019 година от германските издания Der Spiegel и Süddeutsche Zeitung, които публикуваха няколкочасово видео, заснето със скрита камера на специално наета и оборудвана с "бръмбари" вила на испанския остров Ибиса на 24 юли 2017 година - няколко месеца преди парламентарните избори в Австрия.
Заснет е разговор, по време на който бившият вицеканцлер на Австрия и експредседател на Австрийската партия на свободата (АПС) Хайнц-Кристиан Щрахе обещава на млада жена, която се представя з племенница на руския олигарх Игор Макаров, държавни поръчки и 50% дялово участие във вестник Die Kronen Zeitung в замяна на финансирането на предизборната кампания на АПС. 
В срещата, освен Щрахе, участва още един високопоставен функционер на АПС Йохан Гуденус, бивш депутат от парламента и бивш градоначалник на Виена. 42-годишният политик, свободно владеещ руски език, не само представил фалшивата "племенница", но и превеждал по време на разговора.
След изборите АПС влиза в правителствената коалиция с Австрийската народна партия (АНП).

Последствията от скандалното видео

Още на следващия ден след публикацията на скандалното видео - 18 май 2019 година, Щрахе беше принуден да подаде оставка от поста вицеканцлер на Австрия и председател на Партията на свободата.
Скоро го последва и Йохан Гуденус.
Вечерта на 18 май канцлерът Себастиан Курц обяви, че разваля коалиционното споразумение с АПС и призова за предсрочни избори.
На 20 май в отговор на искане на президента Курц уволни  министъра на вътрешните работи Херберт Кикле, също от АПС, а всички министри от Партията на свободата обявиха, че подават оставки.
Седмица по-късно, на 27 май, парламентът гласува вот на недоверие на правителството на Курц. Това стана първият след 1945 година прецедент, при който националният парламент сваля канцлер.

Целта на видеото - банален шантаж? 

Проведеното разследване бързо разкри кръг от хора, причастни към организирането на своеобразния "меден капан" за лидера на австрийските десни.
Още през ноември 2019 година става известно, че освен  Юлиан Х., който по данни на следствието не само е организирал видеозаписа, но и е присъствал на срещата в качеството на придружител на "племенницата на олигарха", в аферата са замесени виенският адвокат Рамин М. и още няколко граждани на Австрия и Сърбия.
В ролята на "племенница на руския олигарх" влиза босненска студентка избрана от организаторите в съответствие с личните "предпочитания" на Щрахе.
Името на момичето и досега е неизвестно, а през май 2020 година тя е обявена за международно издирване.
Целта на заговора, който по изчисления на медиите е струвал на организаторите 380 хиляди евро, е бил шантаж на Щрахе. 
Заговорниците явно са искали да получат от вицеканцлера като минимум 400 хиляди евро.
Както твърдят австрийските издания  Die Presse и Der Standard, Щрахе е предлагал за оригинала на седемчасовия видеозапис шестцифрена сума. По данни на Die Kronen-Zeitung, някои "заинтересовани лица" са предлагали на авторите на компромата 3 милиона евро.

Против десните в Европарламента?

На следващия ден след публикацията на скандалното видео герамнсикят вестник Die Welt обърна внимание на това, че високопрофесионално подготвеният капан е струвал на организаторите "пари, време и усилия".
За да опише случилото се изданието използва руската дума "компромат".
Както отбелязва авторът на публикацията, руските спецслужби са довели до съвършенство тактиката да създават компрометиращ материал за враговете си и в нужния момент да го изваждат от чекмеджето. 
Die Welt напомня, че публикацията за Щрахе се появява буквално седмица преди изборите за Европарламента.
На 10 юли 2019 година, в навечерието на евроизборите,  лидерът на дяснопопулистката партия "Лига" и тогавашен министър на външните работи на Италия Матео Салвини се налага да се оправдава за тайно финансиране от Русия.
Това се случи след като американският портал Buzzfeed публикува стенограма на аудиозапис от среща, състояла се в московския хотел "Метропол" през октомври 2018 година. 
На нея близкият и дългогодишен помощник на Салвини, Джанлука Савойни, обсъжда с неизвестни руснаци възможността да получи безотчетни 65 милиона долара в замяна на доставки в Италия на 3 милиона тона руско гориво по занижени цени.

Под прицел са руско-австрийските отношения?

Два дни преди публикацията на скандалното видео президентът на Австрия Александър Ван дер Белен посещава в Сочи руския президент Владимир Путин.
На пресконференцията и двамата президенти заявяват негативното си отношение към санкциите, въведени от ЕС срещу Русия заради анексирането на Крим и войната в Донбас.
В навечерието на посещението Александър Ван дер Белен подчертава в интервю за австрийската преса, че "укрепването и задълбочаването на двустранните отношения с Русия ще доведе до задълбочаване на отношенията между Русия и ЕС".

АПС атакува президента на Австрия

По същото време АПС настоява да бъде разследвана ролята на Ван дер Белен в "Ибиса-гейт". 
На 22 февруари 2021 година на пресконференция във Виена представителят на федералния съвет на АПС Кристиан Хафенекер, представляващ партията в парламентарната комисия разследваща скандала, заявява, че президентът е въвлечен в аферата и настоява той да се яви пред комисията.
Според неговата информация, в календара на Ван дер Белен за 17 май 2019 година, когато е публикувано видеото от срещата в Ибиса, било записано "Вомбата се взривява".
Нещо повече, по думите на Хафенекер, бивш служител на президента на Австрия е заявил, че е видял откъси от скандалното видео още преди то да бъде публикувано.
На 27 януари става известно, че Юлиан Х., който по това време се намира в берлински затвор е разказал пред австрийското издание Der Standart, че лично той е информирал президента Белен за видеото няколко дни преди публикуването му.
По думите му, той искал да предупреди ръководството на страната, затова изпратил съобщение по електронната поща и, освен това се е срещнал с един от неговите помощници в хотел във Виена.
Президентската канцелария потвърдила пред агенция DPA получаването на електронното писмо.
То съдържало "смътни намеци за предстояща публикация на тема корупция", коментира пресслужбата на президента.
За срещата с Юлиан Х. във Виена не е известно нищо.

Превод: Faktor.bg