Къде е връзката между Кремъл, ТИМ и бившите ченгета-антизападняци

Руският елит нарича курортите ни "съветски"

Курорта, който руския елит предпочита за инвестиции

Курорта, който руския елит предпочита за инвестиции

Чрез приятели на Путин ТИМ получава достъп до големи руски активи, а НАТО не е пречка за тази нова дружба, разкрива разследване на  базираната в Санкт Петербург Телевизия STCTV

Няколко ръководители на руски държавни компании, включително и генералният директор на "Ростех" Сергей Чемезов притежават резиденции в български курорт, контролиран от групировката ТИМ.

Става дума за курорта "Константин и Елена" на 8 километра от Варна. Там се намира елитният комплекс "Естрея Палас", собственик на бившия офицер от Държавна сигурност (така е в оригинала-бел. ред.) Атанас Карагеоргиев, близък приятел на Чемезов.

Над 20 апартамента в седеметажния комплекс са собственост на руснаци: освен Чемезов, синът му също има апартамент от 300 кв. м. с басейн и тераса. Бившата съпруга на Чемезов също притежава апартамент на стойност 9 милиона рубли.

Дъщерята и бившата съпруга на директора на Федералната митническа служба Андрей Белянинов, колега на Путин и Чемезов от КГБ, притежават собственост на стойност 42 милиона рубли в комплекса. 

Техни съседи са съпругата на Ростехнадзор Алексей Альошин, който е бил първи заместник на Чемезов, жената на директора на "Рособоронекспорт" Анатолий Исайкин; търговският представител на Русия в Индия Александър Рибас, зам-пред председателят на управителния съвет на Внешторгбанк Валерий Лукяненко, жената на Константин Голощапов ("масажистът" на Путин), която притежава в България апартаменти за 38 милиона рубли.

Атанас Карагеоргиев е свързан с Чемезов и другите представители на руския елит от края на 90-те години, когато е директор на "Бултрак", внасяща в България трактори от Челябинския завод. Чемезов по това време издава разрешенията за износ на "трактори с двойно предназначение".

Чемезов е един от най-близките приятели на Владимир Путин

В края на 90-те години те двамата заедно служат в Германия, а в началото на 90-те - в администрацията на Борис Елцин. През 2019 година Путин го награди с орден "Герой на Русия".

Друг колега на Путин, служил с него в Германия, Андрей Белянинов, който докато беше шеф на митниците беше заподозрян в контрабанда на големи количества алкохол, обясни пред stctv.ru защо високопоставените руски ръководители са предпочели България, макар че някои от тях имат вили в някои от най-скъпите курорти в Европа.

"Обичам да почивам в България. Там има хубави курорти, както казваме в Русия "съветски". Много комфортни условия, всички говорят руски", разказва самият Белянинов, който има апартаменти на стойност 42 милиона рубли в Естрея Палас в курорта "Константин и Елена".

"Статусните" руснаци се появяват в курорта през 2008 година, благодарение на собственика на "Естрея Палас" Карагеоргиев, който е близък с руските собственици на апартаменти. 

Карагеоргиев разказва, че някои от собствениците не идват след като са попаднали в санкционния списък на ЕС, но продължават да плащат за поддръжката на резиденциите си.

Мисленето на бившия контраразузнавач Карагеоргиев повече напомня на руски чиновник, отколкото на европейски бизнесмен. Той 

откровено се разстроил, когато България влязла в ЕС

"Ние сме уморени от западната култура. Западът няма ценности, по-точно, това са ценности за хомосексуалисти", казва той през 2018 година.

"През 90-те години много малко хора гледаха руска телевизия, а сега в много български семейства телевизорите са настроени на руски канали. Ние чувстваме, че нашите два народа имат еднакви ценности и те не съвпадат със западните", признава пред руски журналисти той.

Апартаментите на "необикновените" руснаци са пристроени към хотела на Карагеоргиев благодарения на приятелство, зародило се още през 90-те години.

По това време той е директор на руско-българското предприятие "Бултрак", което доставя в България трактори от Челябинския тракторен завод. 

По думите му, той се запознал с Чемезов, доколкото "Рособоронэкспорт", където работел руснакът, издавал разрешенията за износ на "трактори с двойно предназначение".

Карагеоргиев не смята, че "скромните апартаменти" на семейството на Чемезов е инвестиция:

"За него това не е инвестиция, те инвестират в много по-големи размери".

Московското представителство на "Бултрака", както и самия Челябински тракторен завод, е ръководено от  Василий Кичеджи, чиито родители са българи. От 2009 година Кичеджи ръководи департамента за транспорт и комуникации на Москва, а от 2011 е вицегубернатор на Петербург.

Роднините на Чемезов, както и братът, жената и племенницата на Кичеджи са първите инвеститори, които Карагеоргиев привлича за строежа на апартаментите редом с черноморския му хотел. 

След тях, естествено, се появяват и други влиятелни вложители.
Курортът "Константин и Елена" обаче се 

контролира от групировката ТИМ,

която е собственик на курорта и компанията, която го управлява.

През 1993 година тримата лидери на тази групировка — бившите български морски пехотинци от елитно спецподразделение Тихомир Иванов, Иво Каменов и Марин Митев — създават компанията ТИМ, наречена по първите букви на имената им.

"След 1996 година, след редица престрелки и убийства групировката ТИМ изцяло контролира проституцията по северното крайбрежие на Черно море", цитира руското издание Deutsche Welle.

В книгата "ТИМ - компанията, която покори България" на журналистката Невяна Троянска се разказва, че държавната компания е била принудена да подпише неизгоден договор за охрана на хотела "Свети Константин", който сега се казва "Естрея Палас", още когато курортът е държавна собственост.

Сегашният собственик на "Естрея Палас" Карагеоргиев твърди пред BIRD, че е независим от ТИМ, въпреки че хотелът му се намира на територията на техния курорт, но признава, че "ежегодно им плаща повече, отколкото е данък печалба", за инфраструктурата.

През 2000 година групировката приватизира държавната компания "Химимпорт" и напълва портфейла и с големи активи: банки, застрахователни компании, морски и авиопревозвачи.

След като в курорта "Константин и Елена" започва строителството на апартаментите за руския елит, включително и няколко близки на Путин хора, "Химимпорт" неочаквано се появява в Република Татарстан, част от Руската федерация.

Там холдингът удивително бързо получава контрол над мащабни държавни активи, в частност — над държавната авиокомпания. 
Сътрудничеството е неуспешно и довежда до трагични последици.

През 2008 година република Татарстан се подготвя за Универсиадата и правителството спешно търси инвеститори.

Иво Каменов лично се договаря с тогавашния президент на Татарстан Минтимер Шаймиев за инвестиции на "Химимпорт" в размер на 50 милиона долара в реконструкцията на казанското летище и още 20 милиона долара за обновяване на самолетния парк на авикомпания "Татарстан".

В замяна българският холдинг получава половината от държавната авиокомпания и летището. Но не се случва нищо такова, години по-късно самолетите още не са обновени. 

През 2009 година ръководният екип на авиокомпанията "Татарстан" пише до президента, в което твърдят, че правителствена протекция е позволила на българския "Химипорт" да постави под контрола си авиокомпанията, без да позволява на ръководството да възразява срещу неправилните решения.

"Всички, което правят българските консултанти е да следят дали лизинговите плащания за пердоставените от тях самолети са навреме", се казва в писмото.

"Българските инвеститори взимат цялата печалба и я превеждат в България, а на нас ни плащат заплатите с кредити, получени със нашето собствено заложено имущество", казва пред РБК Антон Бортяков, председател на синдиката на инженерно-авиационния персонал на авиокомпанията.

"Бизнес Online" пише, че след като получава акциите на АК "Татарстан", българският собственик се отказва от планираната покупка на нови самолети "Еърбъс", а купува от собствената си авиокомпания Bulgaria Air четири стари "Боинг"-а, най-новият от които бил на 15 години.

Самолетите са отдадени под субаренда на авиокомпанията "Татарстан". По информация на изданието всеки от тях струвал месечно 265 хиляди долара, вместо по 100 хиляди, защото, според условията на договора, трябвало да бъдат обслужвани в България.

В крайна сметка един от тях катастрофира.

През ноември 2013 година пътнически Boeing 737-500 на авиокомпания "Татарстан", изпълняващ полет от Москва, пада при кацане на летището в Казан. Всичките 50 души на борда загиват - включително и синът на президента на Татарстан Ирек Минниханов и шефът на републиканското ФСБ Александър Антонов. 

Шест месеца по-късно Следственият комитет обявява, че катастрофата е причинена от грешни дейстивия на екипажа, чиито командир имал фалшиво удостоверение за пилот.

В момента на катастрофата "Боингът" е на 23 години. Експерти твърдят, че летателната пригодност на самолета се запазва, независимо от възрастта му, при условие, че се поддържа правилно.

Ръководителят на авиокомпанията обаче отказва да отговори на въпросите на журналистите, кога за последен път са подменяни отделни агрегати и възли на лайнера. С идването на "Химимпорт" самолетите са обслужвани в България.

В края на 2012 година Татарстан прекратява сътрудничеството с "Химимпорт" в сферата на въздушните превози, а година по-късно е обявен фалит на фирмата.

Някои от бизнесите на ТИМ непосредствено се пресичат с руски компании, чиито ръководители заедно с раднините си евтино са получили апартаменти в подконтролия на групировката курорт "Константин и Елена".

В България предприятията на ТИМ заемат лидиращи позиции в авиоотрасъла. Те са съсобственици на летищата във Варна и Берас, собственици са на най-голямата авиокомпания Bulgaria Air и Hemus Air. 

Hemus Air все още е партньор на руската компания ОДК-Пермски мотори, която влиза в Обединената двигателостроителна корпорация на "Ростеха". 

Bulgaria Air през 2019 година подписва договор за доставка на авиационно гориво с  "Роснефт", роднините на чиито топмениджъри имат курорти в курорта на ТИМ.

Неуспешният опит на работа на "Химимпорт" в Татарстан не принуждава компанията да напусне руския пазар. Тя притежава части в още две, интересни от гледна точка на връзки с представители на руския елит, фирми.

"Химимпорт" владее неголямата банка ИК Банком (бившата "Татинвестбанк") и застрахователната компания "Армеец" (бившата ЗК "Итил"), която е сред топ-5 застрахователни компании на Татарстан. 

В съвета на директорите на банката и застрахователната компания "работи" сина на политическия представител на президента Путин за Далечния Изток, вицепремиера Юрий Трутнев — Дмитрий (Иво Каменов и Трутнев-старши са приятели на общото им увлечение по карате киокушинкай).

НАТО не е пречка за дружбата

През 2004 година България стана член на НАТО, а три години по-късно беше приета в Евросъюза. Руснаците смятат и двата съюза да враждебни.

Като основна външна опасност  НАТО официално възприема руската военна доктрина. А руските държавни компании, чиито настоящи и бивши топмениджъри са получили семейни апартаменти в българския курорт — "Ростех", "Роснефт", Внешторгбанк и "Газпрома" са в санкционните списъци на Евросъюза и САЩ.

Но това съвсем не означава, че на руските държавни чиновници им е неуютно в България. През 2019 година българският президент Румен Радев, позовавайки се на "многовековните исторически връзки" заяви, че независимо от санкциите той ще продължи военно-техническото сътрудничество с Русия.

И макар, че българското правителство се готви да разположи във Варна център на военно-морските сили НАТО, негов близък съсед ще продължи да бъде курортът с апартаментите на ключови руски фактори в отбраната, приятели на Путин, които удобно са се разположили на територия, подконтролна на ТИМ.