Китайският прилеп или защо нарекоха уханския учен Ши Чженли "Майката на дявола"?

Коронавирусът е изкуствено създаден като лабораторна кръстоска от вируси на прилеп и атипична пневмония, сочат експертни анализи

Ши Чженли на лов за прилепи

Ши Чженли на лов за прилепи

От самото начало на възникване на пандемията не утихват споровете за природата на новия коронавирус, дали е се е появил в естествени условия или е "отгледан" в лаборатория? 
Все по-често в тези спорове изплува името на китайския учен-вирусолог Ши Чженли от Уханския институт по вирусология. 
Защо именно той се оказа в центъра на вниманието?

С какво започна всичко или "Ние създадохме химерен вирус"

"На нас ни е известно, че тази статия се използва в качеството на основа за непроверени теории за създаването на новия коронавирус, предизвикващ болестта COVID-19. Няма никакво доказателство, че това е истина. Учените смятат, че животните са ней-вероятният източник на коронавируса". 
Това е редакционна бележка в авторитетното научно списание Nature от 30 март 2020 година – четири години и половина след публикуването на специална статията, към която сега е приковано вниманието на тези, които се опитват да разберат как и откъде се е появил новият щам на коронавирус SARS-CoV-2, предизвикал пандемията.
Става дума за статия, публикувана още на 9 ноември 2015 година със заглавие: "Клъстер от SARS-подобни циркулиращи коронавируси на прилепи демонстрира потенциал за заразяване на хора".
В материала подробно се изследват потенциалните рискове за заразяване на хора със SARS-подобен вирус, който циркулира в популациите на китайските подковоноси прилепи, както и се прави прогноза на заплахите в случай на поява на нов щам на вируса в естествени условия.
Тези опити са провеждани в рамките на международна програма за изследване на мутациите на десетки видове коронавируси.
Програмата започва след епидемията през 2002–2003 година от тежкия остър респираторен синдром, известен като "атипична пневмония" (SARS).
Публикуваната още през 2015 година статия за коронавируса сред прилепите предизвика ефектът на взривила се бомба именно сега не само заради пандемията, но и заради два момента, посочени в материала.
Първо, в статията се говори, че за изучаването на възможността хора да се заразят с вируси на прилепи е създаден "химерен вирус", нов хибриден вирус, създаден чрез обединяването на фрагменти от нуклеинова киселина от два или повече различни вируса.
Казано простичко, учените са взели вирус от прилеп и вирус на атипична пневмония и намерили начин да направят такъв коронавирус, който едновременно може да зарази и лабораторни мишки, и човешки клетки.
Тоест, учените на практика доказали, че мутиращият коронавирус от прилепите с голяма степен на вероятност може да се прехвърли върху човек и да предизвика нова вълна от заболявания, подобни на атипичната пневмония.
Второ, авторите на научната статия отпреди 5 години са 15 души, но един от тях привлича особено внимание: на китайския учен Ши Чженли.
Международната програма за изследване на мутациите на десетки видове коронавирус, разработена и финансирана от САЩ, е спряна заради опасността, която представлява (тогава правителството на САЩ въвежда мораториум върху опасните вироусологични изследвания). 
Спират ги обаче на територията на САЩ, а в Китай те продължават именно под ръководството на същата тази Ши Чженли в лабораторията за специални патогени на Уханския институт по вирусология.

Коя е Ши Чженли, по прякор "Прилепът"

55-годишната Ши Чженли е китайски учен вирусолог. През 1990 година получава магистърска степен в Уханския институт по вирусология от Академията на науките на Китай, а през 2000-те – докторска степен  по философия от Университета в Монпелие, Франция.
През 2005 година група учени под ръководството на Ши Чженли откриват коронавирус в прилепите, обитаващи южните китайски провинции. 
Оттогава, Ши, заедно с екипа си извършва немалко експедиции в търсене на пещери, в които обитават прилепите.
Изследователите взимали от тях биоматериали, анализирали ги и ги систематизирали. 
Заради работата си Ши Чженлин получава в научните среди прякора "Прилепът".
През 2017 година, тоест най-малко три години преди епидемията от коронавирус, в същото това списание Nature излиза статията "Пещера на прилепи разгадава тайната на смъртоносния вирус на атипичната пневмония - предполага се, че е възможен нов взрив на заболяването".
В материала се съобщава, че екипът на Ши открил в пещера в провинция Юннан прилепи, в популацията на които има "всички генетични строителни блокчета на атипичната пневмония".

chi_4jenli.jpg

Ши Чженли в лабораторията в Ухан

"Откривайки тази особена пещера в Юнан, в която щамовете на коронавируса изглеждат аналогично на човешката им версия, изследователите провеждат пет години, наблюдавайки живеещите там прилепи, събирайки прясно гуано и вземайки анални намазки", пише в статията.
В материала се съобщава и за възможността от възникването на нова епидемия от атипична пневмония:
"Те (Ши Чженли и колегите и) предупреждават, че отново може да възникне смъртоносно заразяване: пещерата, в която са открити елементите на атипичната пневмония, се намира само на километър от най-близкото село, а генетичното смесване сред вирусните щамове се случва бързо". 
"Възможен е риск от заразяване на хора и разпространяването на болест, подобна на атипичната пневмония", пишат още авторите в Nature.
Три година по-късно Ши Чженли поставя в Ухан първата диагноза от новата коронавирусна инфекция, а с началото на пълноценната пандемия сформира експертна група за изследването на SARS-CoV-2. 
През февруари 2020 година тя, в съавторство с колегите си отново публикува в Nature статия със заглавие: "Епидемията от пневмония свързана с новия коронавирус, вероятно, е предизвикана от прилепи".
В публикацията се твърди, че геномът на SARS-CoV-2 е 96% идентичен с генома на коронавируса на прилепите.
Със засилването на пандемията  Ши Чженли, и нейната работа придобиват все по-голяма известност, а освен "Прилепът", започват да я наричат и

 "Майката на дявола"

Тя попадна в центъра на обвиненията, че новият коронавирус е създаден и разпространен (волно или неволно) от нейната лаборатория.
На 2 февруари 2020 година тя изпраща на приятелите си в социалните мрежи съобщения: "Кълна се в живота си, че (вирусът) няма нищо общо с лабораторията".
Тя прави и публично изявление, публикувано в пекинския новинарски ресурс Caixin:
"Новият коронавирус – това е природата, наказваща човешката раса за съхраняването на нецивилизовани житейски навици. Аз, Ши Чженли, се кълна в живота си, че това няма нищо общо с нашата лаборатория. Съветвам тези, които вярват и разпространяват слухове да затворят вонящите си усти".
Прави впечатление, обаче, че и в двете съобщения Ши внимателно избягва да използва думата "вирус".
Scientific Аmerican цитира Ши, която разказала, че веднага след откриването на пациенти с коронавирусна инфекция, тя прегледала записките в лабораторията си за последните години, за да провери дали е имало неправилна работа с експерименталните материали, особено при утилизацията. 
"Нямаше нищо такова", твърди тя.

Небезопасната лаборатория

Подозренията са насочени не само към учените, но и към лабораториите. 
The Washington Post напомни, че две години преди пандемията американски дипломати са предупредили, че в Уханския институт по вирусология не се работи при достатъчна безопасност.
През 2018 година представители на дипломатическата мисия на САЩ в Китай посещават лабораториите в Ухан, където се изучават прилепите и съобщават, че условията и нивото на сигурност в тях "предизвикват тревога".
"В Китай има сериозен недостиг на надлежно подготвени технически специалисти и изследователи", съобщават още дипломатите, които добавят, че изследванията провеждани в Ухан са много опасни.
На 13 април 2020 година телевизия CNN съобщи, че в Китай са забранили публикуването на изследвания за произхода на коронавируса без предварителна цензура. 
Телевизията се позовава на публикации на два китайски университета, които скоро след това са премахнати.
CNN предполага, че новите ограничения са свързани с това, че някои изследвания може да поставят под съмнение официалната позиция на китайското правителство за началната дата на разпространението на коронавируса, както и за предаването му от човек на човек.
На 15 април агенция Associated Press съобщи, че Пекин шест дни е крил информацията, че вирусът се предава от човек на човек и съобщава този акт едва на 20 януари.
Както отбелязва агенцията, това не е първия случай, в който Критай крие информация, но експрети-вирусолози смятат, че "това е подготвило почвата за пандемията": през тази седмица заразата успява "да прескочи" границите на Китай.
На 16 април телевизия Fox News, позовавайки се на няколко източника запознати с решенията на китайските власти и видели съответните документи, съобщи, че първият пациент с коронавирус в Китай е служител от вирусологичната лаборатория в Ухан.
По данни на източниците, "нулевият пациент" се е заразил с коронавирус от прилепите в лабораторията, а след това вирусът се е разпространил в града.
Документите, за които говори източникът на Fox News, подробно описват, как лекарите в лабораторията са се опитвали да възпрат разпространението на вируса на ранните етапи.
При това източниците на телевизията категорично твърдят, че на уханския пазар за животни никога не са продавани прилепи,и предполагат, че китайските власти съзнателно са разпространили тази версия, за да отвлекат вниманието и подозрението от лабораторията.
На 17 април държавният секретар на САЩ официално поиска Китай да предостави достъп до лабораторията в Ухан на американски експерти:
"Властите на САЩ работят усърдно, за да изяснят всичко".
На 19 април президентът Доналд Тръмп заплаши Китай със сериозни последствия заради укриването на фактите за епидемията от коронавирус. 
Тръмп смята, че епидемията в Китай е можело да бъде спряна навреме, но властите не са го направили.
Той не изключи, че това е било направено съзнателно/нарочно.

Предварителни изводи и въпроси

На първо място, и до момента, мнозинството изследователи смятат, че вирусът има естествен, а не лабораторен произход и се е появил в резултат на природни мутации. 
Но тогава възниква въпросът, защо пандемията започна не в южните провинции, където живеят подковоносите прилепи и където преди е имало епидемии от коранавируси, включително атипична пневмония.
Защо епицентър стана Ухан, който е на повече от две хиляди километра от естествената среда на обитание на носителите на коронавируса - подковоносите прилепи?

Защо именно градът, където е разположена лаборатория, чиито учени почти 18 години събират, анализират и систематизират данните за коронавирусите?

Второ, сред учените има достатъчно авторитетни гласове, които смятат, че вирусът е създаден изкуствено, например, френският вирусолог, носител на Нобелова награда Люк Монтание.
Той е убеден, че коронавирусът е създаден в китайска лаборатория по време на експерименти с ваксина за СПИН и, може би, е "изпуснат".
Не изключва, че вирусът има изкуствен произход и чешкият вирусолог Соня Пекова, която коментира пред "Радио "Свобода", че "вирусът се държи твърде нетипично".
"Когато клиничната картина на вируса толкова много се различава от другите вируси от същия тип, това, като минимум, е странно. Що се отнася до генокода, аз съм посветила много години на молекулярната биология и генетика, занимавала съм се с клониране и използване на различни части от вируси за генно инженерство. Това е много разпространена практика. Когато видях тази последователност, веднага си помислих, че не прилича на природна. Ако говорехме само за структурни гени, не бих си помислила, че с този вирус нещо не е наред. Но трябва да се гледа целият геном. Затова си мисля, че може би, там ще намерим отговор", казва тя.
Трето, ако е вярна версията, че се е случило "изтичане" от лабораторията в Ухан, възниква въпросът: случайно или съзнателно се е случило това?

Дали е била свързана просто с недостатъчно висока степен на сигурност вътре в лабораторията или някой специално е изнесъл щама извън нея?

И ако последното е вярно, то възниква още един, главният, въпрос: кой и с каква цел го е направил?
Обзор: Gordon
Превод: Faktor.bg