Ню Йорк Таймс: Секретна част на руското ГРУ дестабилизира Европа

Западните служби идентифицираха структурата 29155 като подразделение за диверсия и мокри поръчки

Разследване на  Michael Schwirtz

Първо започна кампанията за дестабилизация в Молдова, последвана от отравяне на търговец на оръжие в България, а след това и осуетения преврат в Черна гора. Миналата година имаше опит за убийство на бивш руски шпионин във Великобритания с помощта на нервно-паралитичното вeщество "Новичок". 
Въпреки че операциите носеха

 "пръстовите отпечатъци" на руските разузнавателни служби, 

първоначално властите ги разглеждаха като изолирани, несвързани атаки.
Западните служители по сигурността сега стигнаха до заключението, че тези операции и потенциално много други са част от координирана и продължаваща кампания за дестабилизиране на Европа, извършена от елитно звено в руската разузнавателна система, квалифицирано в подривни действия, саботажи и убийства.
Групата, известна като подразделение 29155, е работила поне десетилетие, но западните служби са я открили едва наскоро. 
Представители на разузнаването в четири западни държави твърдят, че не е ясно колко често се мобилизира звеното и предупреждават, че е невъзможно да се предвиди кога и къде ще нанесат удар неговите оперативни "работници".
Целта на подразделение 29155, за което не е съобщавано по-рано, подчертава колко активно руският президент Владимир Путин се бори срещу Запада с методите на така наречената "хибридна война" - смесица от пропаганда, хакерски атаки и дезинформация - както и открита военна конфронтация.
„Мисля, че бяхме забравили колко безмилостни могат да бъдат руснаците“, казва Питър Цвак, пенсиониран офицер от военното разузнаване и бивш военно аташе в посолството на САЩ в Москва.
Говорителят на Путин Дмитрий Песков пренасочи въпросите ни към руското Министерство на отбраната, но те не отговориха на искането ни за коментар.
Макар и много от операциите на ГРУ да остават тайна, западните разузнавателни агенции започнаха да добиват по-ясна представа за нейната основна архитектура. 
В месеците преди президентските избори през 2016 г. американските служители твърдяха, че две кибер звена на ГРУ, известни с номерата си -  26165 и 74455, са хакнали  сървърите на Националния комитет на Демократическата партия и кампанията на Клинтън и след това публикуваха дискредитираща вътрешна комуникация.
Миналата година специалният прокурор Робърт Мълър, който разследваше намесата на Русия в изборите през 2016 г., повдигна обвинения на повече от дузина офицери от тези подразделения на ГРУ, въпреки че всички все още остават на свобода. Хакерските екипи работят предимно от Москва, на хиляди километри от целите си.
За разлика от тях офицерите от подразделение 29155 пътуват из европейските страни. 
Някои са награждавани 

ветерани от най-кървавите войни на Русия, включително в Афганистан, Чечня и Украйна

Според оценките на западните разузнавателни служби операциите на подразделение 29155 са толкова секретни, че съществуването на звеното най-вероятно е неизвестно дори на останалите оперативни работници в ГРУ.
Снимка, направена през 2017 г., показва командира на звеното генерал-майор Андрей Аверянов, който позира с полковник Анатолий Чепига, един от двамата офицери, обвинени във Великобритания заради отравянето на бивш шпионин Сергей Скрипал.
„Тази единица на ГРУ е действала през годините в цяла Европа. Изненадващо беше, че руснаците, ГРУ и това подразделение, се почувстваха толкова свободни, че да продължат да извършват изключително злонамерените си действия в приятелски страни. Това беше шок“, казва наш източник, бивш служител на разузнаването, помолен да коментира темата.
В различна степен всяка от четирите операции, свързани със звеното, привлича вниманието на обществеността, дори когато беше необходимо време на властите да потвърдят, че те са свързани. Западните разузнавателни агенции за първи път идентифицираха звеното след неуспешния преврат през 2016 г. в Черна гора, който включваше заговор за убийството на премиера на страната и завземането на сградата на парламента.
Но разузнавателните служби на Запад започнаха да разбират специфичната цел едва след отравянето през март 2018 г. на Сергей Скрипал, бивш офицер от ГРУ. 
Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени със силно токсичен нервно-паралитичен агент, но оцеляха.
В крайна сметка британските власти разкриха двама заподозрени, които са пътували под псевдоними, но по-късно са били идентифицирани от разследващия сайт Bellingcat като полковник Чепига и Александър Мишкин. 
Точно година преди отравянето, трима оперативни работници от 29155 пътуват до Великобритания, вероятно за подготовка на операцията, заявиха двама европейски служители. 
Единият е Мишкин. Вторият мъж използва псевдонима Сергей Павлов. Служителите на разузнаването смятат, че третият оперативен служител, използвал псевдонима Сергей Федотов, ръководи мисията.
Скоро разузнаването установява, че двама от тези офицери - мъжете, използващи имената Федотов и Павлов, са били част от екип, който се опитал д

а отрови българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев 

през 2015 г. (Останалите оперативни лица, известни само с псевдонимите си са Иван Лебедев, Николай Кононихин, Алексей Никитин и Данил Степанов.)
Екипът два пъти се опитал да убие Гебрев, веднъж в София и отново месец по-късно в дома му на Черно море.
Пред репортери през февруари по време на конференцията по сигурността в Мюнхен, Алекс Юнгер, шефът на MI 6, британската разузнавателна служба, се изказа срещу нарастващата руска заплаха и намекна за координация, без да споменава конкретно звено.
„Виждате, че има съгласувана програма от дейности - и, да, тя често включва едни и същи хора“, каза г-н Юнгер, като посочи специално отравянето на Скрипал и опита за преврат в Черна гора. 
Той добави: „Ние преценяваме, че съществува постоянна заплаха от ГРУ и другите руски разузнавателни служби и това излиза извън допустимите граници".
На церемония през ноември по случай стогодишнината на ГРУ, Путин застана под светещото лого на агенцията - червен карамфил и взривяваща граната - и я определи като 

„легендарна“

Самият той бивш разузнавач, Путин очерта пряка връзка между разузнавачите на Червената армия, които помогнаха за победата над нацистите във Втората световна война, и офицерите от ГРУ, чиито „уникални възможности” сега са съсредоточени срещу различен вид враг.
"За съжаление, потенциалът за конфликт в света нараства. Използват се провокации и откровени лъжи и се правят опити за нарушаване на стратегическия паритет", заяви Путин по време на церемонията. 
През 2006 г. той подписа закон, легализиращ убийства на "врагове на Русия" в чужбина, същата година екип от руски убийци използва радиоактивен изотоп, за да убие в Лондон Александър Литвиненко, друг бивш руски офицер от службите.
Подразделение 29155 не е единствената група, оторизирана да извършва подобни операции, заявиха служители от британското разузнаване. 
Британските власти приписват убийството на Литвиненко на Федералната служба за сигурност - разузнавателната агенция, оглавявана някога от Путин, която често се конкурира с ГРУ.
Макар и малко да се знае за самото 29155, в достъпната информация има улики, които предполагат връзки с по-широката хибридна стратегия на Кремъл.
През 2012 г. от руското министерство на отбраната награждава три единици за „специални постижения във военната служба“. Едното е подразделение 29155. Другото е 74455, което "участва" в изборите за президент на САЩ през 2016 г. Третото е отряд 99450, чиито офицери се смята, че са участвали в анексията на Кримския полуостров през 2014 г.
Пенсиониран служител от ГРУ, който е запознат с работата на подразделение 29155 каза, че отрядът се е специализирал в подготовката за 

„диверсионни“ мисии, „в групи или поотделно - бомбардировки, убийства и всичко друго“

„Те са сериозни момчета, тези, които служеха там. Те бяха офицери, които работеха под прикритие и като международни агенти“, каза пенсионираният офицер. 
Настоящият командир на подразделението генерал Аверянов завършва през 1988 г. военната академия в Ташкент в тогавашната Съветска република Узбекистан. Вероятно се е сражавал и в първата, и във втората чеченска война, а през януари 2015 г. е удостоен с медал „Герой на Русия“, най-високата руска военна награда.
Двамата офицери, обвинени в отравянето на Скрипал, са получили същото отличие.
Но европейските служители по сигурността също са объркани от очевидната небрежност в операциите на звеното. 
Скрипал оцеля при опита за покушение, както и Гебрев, българският търговец на оръжие. Опитът за преврат в Черна гора привлече огромно внимание, но в крайна сметка се провали. Година по-късно Черна гора се присъединява към НАТО. 
Възможно е служителите по сигурността тепърва да откриват други, по-успешни операции.
Трудно е да се разбере дали бъркотията е притеснила Кремъл. 
„Може би, казват експертите по разузнаването, това е част от въпроса. Този вид разузнавателна операция се превърна в част от психологическата война“, казва Ерик-Найлс Крос, бивш шеф на разузнаването в Естония. 
„Не че са станали толкова по-агресивни. Те просто искат да бъдат усетени. Това е част от играта".
Превод: Faktor.bg