Премълчани новини: „Ако не оставиш врага си да умре, той няма да те остави да живееш”

Меракът на путинистите не свършва - готови са да хвърлят още милиарди, да пожертват още и още човешки животи, за да се докопат до непостижимото превъзходство във военната област

Васил Данов

В. „Сънди таймс” (Sunday Times) съобщи за безпокойство сред ирландски политически представители, че руски морски агенции „работят” в близост до бреговете на страната.
Досещате ли се за какво става дума? Не сте длъжни. Да припомним: на 1 юли 2019 г. в Баренцово море на руския апарат за дълбоководни изследвания „Лошарик” избухва пожар. Загиват 14 офицери от руския ВМФ, сред които фигурират седмина капитани I ранг (двама от тях са герои на Руската федерация), а други трима са капитани II ранг. Толкова много старши офицери на подводен апарат, където обикновено действат старшини и матроси?
Капитанът I ранг (отговаря на полковник от Сухопътните войски и ВВС) е най-старшият офицер във флота. Следващите звания са адмиралски, тоест, за висши офицери. Обикновено капитан I ранг заема длъжността „командир на атомна подводница” или „командир на тежък ядрен крайцер”. След като седмина капитани I ранг са сред загиналите на дълбоководния „изследователски” апарат, значи работата е сериозна.
Не е нужно човек да е завършил академия по военноморско разузнаване, за да се досети, че 

загиналите са били сериозни учени, разработвали и изпитвали строго секретни подводни апарати

podvodnica_rus1-png.jpg

Ядрена подводница от типа на „Подмосковие” с прикачен към дъното й АС-12

Атомната подводна станция АС-12 (наричана „Лошарик”) с вместимост до 25 души е разработена в СССР още през 80-те години на миналия век, но авариралият подводен апарат е спуснат на вода на 26 август 1995 г. През 2012 г. участва в подводна експедиция в Северния ледовит океан, след която Руската федерация предявява претенции за по-голяма част от арктическия шелф.
АС-12 не плава самостоятелно, а е транспортиран от атомни подводници. При аварията от 1 юли специалистите посочват като преносвач на апарата ядрената подводница БС-64 „Подмосковие”. Тактико-техническите данни на мини-подводницата са 

строго  секретни

 Колкото и да е „мини”, разузнавателната подводница е дълга 79 м, има водоизместване 2 000 т и с енергията на ядрения си реактор развива подводна скорост до 30 възла (55 км в час).
Анализатори от НАТО и от Русия смятат, че подобни плавателни съдове са предназначени да откриват, да шпионират и при необходимост да унищожават дълбоководните кабели, разположени по дъното на Световния океан. Само един подобен кабел е в състояние да транслира до 100 млн. разговора едновременно. Подводните богатири на др. Путин тренират и разработват нови оръжия, за да ударят шалтера на глобалните интернет-комуникации при широкомащабен военен конфликт.
Подобни на АС-12 апарати се използват и за унищожаване на дълбоководните кабели, които се разполагат по дъното на морета и океана в райони, където най-често патрулират или преминават подводници на вероятния противник.
Затова е бил пожарът при изпитанията на нов апарат или оръжие в твърде плиткото Баренцово море. Затова дълбочината на потапяне на АС-12 може да достигне 6 000 м. Колкото е дъното на Атлантическия океан, по което минава най-важният кабел за цивилизования свят – между Европа и Северна Америка.

podvodnica_rus2.jpg

Още нещо: дълбоководният апарат АС-12 е предназначен да ляга и да се движи като луноход по дъното на океана, за да подслушва или да унищожава подводни кабели. Докато атомните подводници никога не лягат върху дъното (грунта), тъй като устройствата за изтегляне на морска вода за охлаждане на ядрения реактор са разположени от долната страна на подводния кораб.
След изминалите от подводната драма месеци стана повече от ясно: пожарът е възникнал при тестване на нов вид подводно оръжие в присъствието на военна научна комисия, съставени от изтъкнати специалисти, която е трябвало да сертифицира или да наблюдава изпитанията.
Според друга версия, пожарът е възникнал на подводницата-преносител „Подмосковие”, вследствие на което са загинали и пострадали хора от разузнавателния АС-12. Руски специалисти критикуват командването на Северния флот, че 19 години след трагедията с „Курск” флотът все още няма сериозни аварийно-спасителни кораби за оказване помощ на пострадали продводници.
Организационната структура, в която е включен дълбоководниат апарат АС-12, също е явно 

доказателство за шпионско-диверсионните функции

 на съединението. Сред специалистите 29-а отделна бригада подводници от Северния руски флот се нарича „подводно разузнаване” и е поставена под двойно командване: организационно се подчинява на Главното управление за дълбоководни дейности към Министерството на отбраната на РФ, а функционалното й ръководство се осъществява от ГРУ. Дислоцирана е в Гаджиево (Оления губа) на Колския полуостров
Разбираема е тревогата на ирландските политически дейци. Въпреки трагичното състояние на руската военна наука, въпреки често допусканите жертви и аварии в руските Сухопътни войски, ВВС и ВМФ, меракът на путинистите не свършва. Готови са да хвърлят още милиарди (сега военният им бюджет достига 22 %), да пожертват още и още човешки животи, за да се докопат до лелеяното и непостижимо превъзходство във военната област.
Що ли му трябваше на Запада да им помага през 90-те години?