Разследване на The Washington Post: Секретни доклади - никой не вярвал на САЩ, че Путин наистина ще нападне Украйна

Някои от представителите на страните-членки на НАТО се отнесли към тази информация крайно скептично: американското разузнаване не им се струвало достатъчно надежден източник

Висшето политическо ръководство на САЩ е научило за плановете на Путин да нападне Украйна през октомври 2021 година, става ясно от 
Разузнавателните, военните и дипломатическите ръководители на САЩ са предоставили на президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис доклад със спътникови изображения, прихванати разговори и информация от източници, които разкривали плановете на Русия да нахлуе в Украйна. 
Към онзи момент вече всичко за пресичането на границите и настъплението било готово.
Един от мотивите за нападението е 

затварящият се „прозорец на възможностите“: 

Самият Путин е вече на 69 години и не му остава чак толкова много време, за да се утвърди като велик лидер, възстановил господството на Русия в Евразия, а САЩ и Европа не са в кондиция, така че да се противопоставят на завоевателните му планове.
Украинците вече два пъти са въставали с искане за демокрация и свобода от руската намеса – по време на Оранжевата революция 2004-2005 година и по време на протестите на Майдана 2013−2014-та, предшестващи анексирането на Крим от Русия.
В същото време Путин смята, че администрацията на Байдън е отслабена от унизителното изтегляне на американските войски от Афганистан и ще иска да избегне нови войни. 
Той разчитал и на това, че САЩ и Европа продължават да се борят с пандемията, канцлерът на Германия Ангела Меркел напуска поста си и предава властта на „непроверен“ наследник, президентът на Франция Емануел Макрон е изправен пред трудни избори, а Великобритания страда от икономически спад след Brexit.
Големи части от континента зависят от руския нефт и природен газ, които, както смята Путин, той би могъл да използва като клин, който да вбие в единството на западния съюз.
Той създава резерви от налични средства в размер на стотици милиарди долара и е убеден, че руската икономика ще издържи неизбежните санкции, както вече се е случвало.
Още в края на лятото на 2021 година съветникът по националната сигурност Джейк Съливан се съсредоточава върху непрекъснато нарастващия обем разузнавателни данни, свързани с Русия и Украйна.
По думите на служители в администрацията, 

американското разузнаване е успяло да проникне в многобройни точки на политическото ръководство на Русия,

шпионския и апарат и военните: от висшето ръководство до предната линия.
Плановете на Путин били много по-дръзки, отколкото през 2014 година и заплашвали директно източния фланг на НАТО и дори архитектурата на сигурност в Европа след Втората световна война.
„Те планират да осъществят значителна стратегическа атака срещу Украйна от няколко направления едновременно“, казва на Байдън председателят на Кометата на началник щабовете на САЩ Марк Милли през октомври 2021 година.
По данни на разузнаването, руските войски е трябвало да настъпят от север – от две страни към Киев. Една част от тях е трябвало да се движат източно от столицата през Чернигов, а в същото време други е трябвало да обкръжат Киев от запад, придвижвайки се южно от Беларус през района между Чернобилската АЕЦ и околните блата.
Руснаците решили да настъпят през зимата, така че твърдата земя да бъде леснопроходима за танковете. Те планирали да завладеят Киев за три-четири дни, а руски спецназ е трябвало да проникне в столицата и 

да отстрани президента Зеленски, като го убие,

 ако се „наложи“.
Други военни части трябвало да влязат от изток да преминат през центъра на Украйна в посока река Днепър, а войските от Крим да завземат югоизточното крайбрежие. 
След това руските войски трябвало да се прегрупират, да се превъоръжат и да се насочат на запад, до линията север-юг — от Молдова до западна Беларус, оставяйки след себе си останките на украинската държава — територия, която, според Путин, била населена с „непоправими ненацистки русофоби“.
Според плановете на руския Генщаб това трябвало да отнеме няколко седмици.
Но на мнозина в Белия дом било трудно да си представят

 мащабите на амбициите на Путин

 «Не приличаше на нещо, на което би се решила една разумна страна», казва по-късно един от участниците на срещата в Белия дом.
САЩ изпратили посланици при Путин, Патрушев и Лавров и, когато това не донесло никакъв резултат, при Зеленски. 
Информацията обаче се сторила „донякъде спекулативна“, защото руската армия и преди това използвала различни „уловки“.
Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна ни каза, че САЩ предоставили твърде малко разузнавателни данни, които да верифицират позицията за неминуемо близко нахлуване. Такава информация в Киев получили едва четири или пет дни преди началото на агресията.
В средата на ноември за плановете на Кремъл за завземането на Украйна от директора на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс научава Северноатлантическият съвет на НАТО. 
Някои от представителите на страните-членки се отнесли към тази информация крайно скептично: американското разузнаване не им се струвало достатъчно надежден източник. 
Сериозно възприели заплахата само Великобритания и Прибалтийските страни, които винаги нервно са се отнасяли към намеренията на Русия.
Но даже такива европейски лидери като Макрон и Меркел не можели да повярват, че Путин ще се реши на толкова ирационална стъпка и ще нахлуе в Украйна.
Не разбирали случващото се и в Украйна.
"Поставете се на наше място. От една страна, САЩ ни казват нещо съвършено невъобразимо, а всички останали мигат с очи и казват, че това не е нещо, което може да се случи“, казва Дмитро Кулеба.
„Аз не можех да повярвам, че ни предстои война от такъв мащаб. Единствената страна в света, която настоятелно и уверено ни казваше, че ще последват ракетни удари, беше САЩ. Всички останали бяха склонни да мислят, че войната е възможна, но че по-скоро ще бъде локален конфликт в източна Украйна“, продължава той.
Когато на администрацията в САЩ става ясно, че дипломатическият път за урегулиране на възможния конфликт не интересува Русия, започват да увеличават военния си контингент в Европа – от 74 хиляди на 100 хиляди, от четири ескадрили на 12 и от пет кораба до 26.
С разрешението на Агенцията по национална сигурност е създадена пряка линия за връзка между украинските военни и европейското командване на американските войски в Европа.
По същото време администрацията на Байдън решава да разгласи значителна част от секретната информация, за да лиши Путин от предлог да нападне. В частност, американското разузнаване разкрива планирана от руснаците

 операция „под чуждо знаме“,

 провокация, която да направи да изглежда така, че Украйна сама е започнала нахлуване в Русия.
По този начин светът научи и за реалните мащаби на струпаните по западните граници на Русия войски – в операцията трябвало да бъдат задействани 100 батальонно-тактически групи с численост до 175 хиляди военни.
На 12 януари директорът на ЦРУ Уилям Бърнс разказва на Зеленски за плановете на Кремъл да нанесе мълниеносен удар по Киев с десант в Гостомел, блокиране на столицата, сваляне, включително с убийства, на висшата политическа власт с помощта на вече действащи диверсионни групи.
По информация на WP, в администрацията не са оспорвали това, че украинската столица ще бъде превзета, не били съгласни само с времето, което ще е необходимо за това.
Но независимо от опасността за живота на самия Зеленски и на семейството му, президентът на Украйна, заедно с другите висши ръководители на страната, отказва да напусне Киев.
"Ако бяхме съобщили на украинците за нападението, руснаците щяха да ни превземат за три дни. Като цяло нашето вътрешно чувство се оказа правилно: 

ако посеем хаос сред хората преди нападението, руснаците ще ни изядат

 Защото по време на хаос, хората бягат от страната. Колкото и цинично да звучи, но това са именно тези хора, които спряха всичко“, казва Зеленски.
Той добавя, че ако украинците бяха започнали да напускат страната и да изнасят парите си, това би било фатално обезкръвяване, което би довело до „мека капитулация“ пред Путин.
На 21 януари 2022 година в Женева се провежда среща между министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.
В края на безплодните преговори Блинкен неочаквано кани Лавров да останат насаме за минута и откровено го пита за причините на случващото се – действително ли са разтревожени от действията на НАТО или месианската вяра на Путин, че Украйна трябва да принадлежи на Русия.
Лавров мълчаливо напуснал залата.
Това е последната лична среща между руски и американски политици преди началото на нахлуването.
Два дни по-рано се срещат министрите на отбраната на Великобритания и Русия Бен Уолъс и Сергей Шойгу. 
Уолъс се опитал да разбера дали руснаците са склонни да разговарят с НАТО, но, като не постигнал никакъв успех, предупредил Шойгу, че 

„украинците ожесточено ще се бият за свободата си“

Шойгу обаче му отговорил, че майка му е украинка, че сама Украйна е „част от нашата страна“, а „руснаците умеят да понасят лишения, както никой друг“, ако се стигне до санкции и икономическа блокада.
Шойгу заявил, че Русия не може да се примирява със западния курс на Украйна и не приел нито едно от предложенията на британците.
Когато британската делегация вече се готвела да си тръгва, Шойгу се обърнал към Уолъс: „Той ме погледна в очите и каза – ние нямаме планове да нападаме в Украйна“.
В навечерието на нахлуването Дмитрий Кулеба получава конкретна информация – "на летище А чакат пет транспортни самолета, които са готови във всеки един момент да прехвърлят десантчици в украинско летище Б". 
Това се оказало истина, но атаката срещу столицата се провалила. 
Неназовани представители на западно разузнаване разказаха на WP, че оценявайки хаотичната атака срещу Киев, те признават, че са надценявали ефективността на руската армия:
"Ние смятахме, че те ще нахлуят така, както бихме го направили ние".
Но независимо от провала на операцията срещу Киев, в началото и Зеленски е разтревожен и в разговор с Байдън го помоли да се свърже с колкото е възможно повече световни лидери и да ги убеди да се обадят на Путин, за да бъде спряно нахлуването.
Когато Байдън му се обадил Зеленски казал: 
„Ние ще се сражаваме, ние ще се защитаваме, ние ще устоим, но ни е нужна вашата помощ“.

Превод: Faktor.bg