Разследване на Voice of America: "Клоуни", марихуана и еднопосочни билети

Службите в САЩ разкриха как тайни руски пари ще финансират кампанията на Доналд Тръмп през 2020 г.

Парнас и Фруман позират с Доналд Тръмп

Парнас и Фруман позират с Доналд Тръмп

Татяна Ворожко, Voice of America

Кои са Парнас и Фруман и в какво ги обвиняват? 

В четвъртък, 10 октомври, във федералния съд на щата Вирджиния бяха повдигнати обвинения на четирима американски граждани, трима от които родени в Съветския съюз и двама от които са свързани с личния адвокат на президента Доналд Тръмп Рудолф Джулиани.

Внезапният арест

Лев Парнас, бизнесмен, роден в съветска Украйна, Игор Фруман от Беларус, Андрей Кукушкин и американецът Дейвид Корета, са обвинени в нарушения за законите за финансиране на предизборните кампании в САЩ.
В съда обвиняемите бяха защитавани от адвокатите Том Зенл и Кевин Даунинг, които преди месеци защитаваха и бившия шеф на предизборната кампания на Доналд Тръмп Пол Манафорт.
Парнас и Фруман са арестувани на летището, като и двамата са имали еднопосочни билети до Франкфурт и съдът твърди, че те са направили опит да се скрият от правосъдието.
По информация на Wall Street Journal, два часа преди ареста Парнас и Фруман  са вечеряли с Рудолф Джулиани в хотел Trump във Вашингтон. 
По-късно, в интервю за Fox News, Джулиани признава, че двамата са му помагали с логистика в събирането на доказателства срещу Хънтър Байдън и именно те са го свързали с бившите украински генерални прокурори Шокин и Луценко.
Парнас и Фруман трябваше да дадат показания пред три комисии на американския Конгрес във връзка с разследването за импиъйчмънт на Доналд Тръмп, но както съобщи адвокатът им, те са отказали да сътрудничат. Изпратени са им призовки до 16 октомври да предоставят всички документи, имащи отношение към делото, свързано с Украйна и твърденията, че Доналд Тръмп е оказал натиск върху украинския президент Владимир Зеленски с цел да бъде дискредитиран конкурента му от Демократическата партия Джо Байдън, но и това не е изпълнено от обвиняемите.

В какво ги обвиняват? 

Както пише в съдебните документи, обвиняемите са влезли в сговор с цел "превеждане на средства от чуждестранни източници на кандидати за държавна длъжност, за да получат влияние върху кандидатите".
Американското законодателство забранява на чужденци да финансират кандидати за федералната или местна власт, а на американските граждани - да правят подобни дарения от тяхно име.
Обвиняемите са нарушили законите, като са направили вноски от името на компания, създадена специално с тази цел и чрез други лица, които са правили дарения от свое име. Лично Фруман, с помощта на Парнас, е надвишил установения от закона лимит за дарения на политически кампании.
В обвинителния акт се казва, че от март 2018 година, Парнас и Фруман, започват да посещават събития, свързани с набиране на средства за политически кампании, преследвайки собствени финансови интереси и политическите интереси на най-малко един украински висш представител на администрацията, чието име не се споменава.
За да скрият истинския източник на даренията, те създават дружество с ограничена отговорност Global Energy Producers, което уж се занимавало с търговия с втечнен газ. От името на тази компания са направени дарения от 325 хиляди долара на един от комитетите за набиране на средства и 15 хиляди долара - на друг.
Компанията GEP, въпреки писмените декларации на Парнас и Фруман до Федералната комисия по изборите, не е имала никаква дейност, както и реални инвестиции.
Американските медии идентифицираха единия от комитетите за набиране на средства, получил сумата от 325 000 долара, като America First Action, който поддържа кандидатите на Републиканската партия, като се оказва, че това е най-голямото дарение в него.
По данни на следствието, те са дарили със стотици хиляди долари наричания "Суперкомитет", финансиращ избирателната кампания на Тръмп за предстоящите през 2020 президентски избори.
Парнас и Фруман са посещавали Белия дом и имението на Тръмп Мар-а-Лаго във Флорида, където са се срещали с президента и сина му Доналд Тръмп-младши. Снимките си с Тръмп Парнас и Фруман публикуват в профилите си в социалните мрежи.

tramp_ruski_chpioni1.jpg

В текста на обвинението се казва, че Парнас се е срещал с конгресмен, който е получил около 3 милиона долара от комитета, получил финансови дарения от руснаците и поискал от него да съдейства за отстраняването на тогавашния посланик на САЩ в Украйна Мари Йованович по молба на представители на украинските власти.
От разследването на BuzzFeed News става ясно, че това е конгресменът Пит Сешънс, републиканец от Тексас.
Впоследствие той действително изпраща писмо до държавния секретар Майк Помпео, в което настоява Йованович да бъде отстранена от длъжност, като я обвинява в "неуважителни изказвания по адрес на действащата администрация" (Йовович беше отзована преди няколко седмици от поста си в посолството в Киев).
По-късно Сешънс губи изборите за Конгреса.
"Те търгуват с политическо влияние преследвайки не само собствените си финансови интереси, но и нарушават закона в интерес на представител на украинското правителство, който се е опитвал да постигне уволняването на посланика на САЩ в Украйна", се казва в разследването.
Парнас съпровождал Джулиани на срещата му със специалния представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър.
Руснаците са заподозрени и в опит да сменят ръководството на украинската компания "Нафтогаз", за да могат поставени от тях лица да сключват изгодни договори с компании, контролирани от съюзници на Тръмп.
През юли 2018 година четиримата обвиняеми влизат в сговор за основаването на бизнес по разпространението на "рекреационна марихуана", който бил финансиран от чуждестранен гражданин и чрез който били заплащани лобистките им услуги. 
При това те укрили името на инвеститора, както обяснил единият от обвиняемите - Андрей Кукушкин, "заради руския му произход".
В началото на съвместната им дейност инвеститорът превел от чужбина 1 милион долара на сметката на компанията. Отчитайки се пред него, Парнас и Фруман му изпратили снимки на американски политици, които били "привлекли". След това руският инвеститор превел още 10 хиляди долара за дарения на политически кандидати.

Кои  са Парнас и Фруман?

Както разказва Парнас в интервю за телевизия NPR, той се запознал с Джулиани преди две години, след което станали "истински приятели".
Именно той, по думите на Парнас, започнал да търси връзка с бившия генерален прокурор на Украйна Виктор Шокин, който бил уволнен под натиска на бившия вицепрезидент на Обама Джо Байдън, заради разследване на компанията Burisma, в чиито съвет на директорите бил сина на Байдън - Хънтър.
В края на 2018 година Джулиани, с помощта на Парнас и Фруман, започва да разследва това дело, свързвайки се със сегашни и бивши украински политици.
През май Парнас и Фруман подават жалба в Генералната прокуратура на Украйна за заплахи от страна на украинския олигарх Игор Коломойски. Бизнесмените искали да им бъде изплатена компенсация за морални щети в размер на 200 000 000 гривни, след като в предаване по украинска телевизия  Коломойски ги наричат "аферисти" и се заканват "да ги изкарат на светло".
По-късно, в друго интервю Коломойски ги нарича "клоуни", Парнас - "нехранимайко и международен аферист", а Фруман - "негово приложение".
Той разказал, че двамата ходили при него в Израел и искали да организират среща на Джулиани с президента Владимир Зеленски.
Коломойски отказал и предал кореспонденцията с организатора на срещата на адвокатите си в САЩ. Той твърди, че тя свидетелства за възможен сговор против Байдън, който би могъл да доведе до голям скандал не само в Украйна, но и в Америка".

Превод:Faktpr.bg