Руското посолство, ТАСС и офицер от ДС забъркаха поредна провокация с българско участие в „Чуждестранния легион“ на Украйна

Бойци от интернационалният легион на Украйна - САЩ, Великобритания, Швеция, Литва, Мексико и един /пацанчик/ от Индия

Бойци от интернационалният легион на Украйна - САЩ, Великобритания, Швеция, Литва, Мексико и един /пацанчик/ от Индия

Руското посолство в София си позволи поредна провокация срещу Украйна и манипулация на общественото мнение в България и Русия.

На страницата на посолството във фейсбук се появи реакция на дипломатическата мисия, водена от Елеонора Митрофанова, че са възмутени от публикация на Украинското посолство в София, което съобщи преди дни, че набира желаещи да встъпят в така наречения „Чуждестранен легион“, за да защитят украинския народ от  кървавото нападение на Русия. Посолството е предоставило и телефони за връзка. Според екипа на Митрофанова „Подобни действия не могат да се разглеждат иначе освен като грубо погазване на нормите на международното право“. 

Руският пропаганден рупор ТАСС веднага е завъртял интригата, като е цитирал мнение на бившия офицер от Първо главно на ДС Боян Чуков, който се изявява като анализатор. Пред ТАСС той е заявил, че украинската публикация се „явява нарушение на международните правни норми и намеса във вътрешните работи на България“. Чуков обаче не споменава и дума

точно кои текстове на международното право са нарушени,

а и каква точно е украинската намеса в българските вътрешни работи. Чуков отдавна е осветен като агент за влияние на Русия в България, през последните седмици той подкрепя руските действия срещу Украйна и пророкува, че Кремъл ще спечели тази кървава война, независимо от хилядите жертви и разбити съдби.

Всяка независима държава решава, как попълва своите въоръжени сили, ако иска и от Марс може да докара. Спекулациите с международното право са абсолютна измислица. Нима заравят, че нашите опълченци реално са били чуждестранен легион в рамките на руската армия, изразява позиция пред Faktor.bg о.з. полковник Владимир Миленски.

Набирането на доброволци за така наречения „Чуждестранен легион“, както и желанието на бойци да се включат в него няма нищо общо с българската държава и по никакъв начин не нарушава някакви международни норми или наши закони. Това заяви  по повод на руската хибридка пред Faktor.bg бившият военен министър Николай Ненчев. Според него водеща е личната мотивация и желание на боеца. Корпусът е учреден в Украйна, всяка страна има право да реши, как ще се отбранява и защитава, както и къде ще бъдат позиционирани идващите  войни, а и каква мисия ще им се възложи. Цинично е от страна на Русия да отправя обвинения по този повод срещу Украйна, която в случая е нападната и защитаваща се страна, а Кремъл да организира използването в тази война на чеченски, сирийски и молдовски военни групи, допълни Николай Ненчев.
Да сега в „Чуждестранния легион“, който ще защитава Украйна са се включили бойци от САЩ, Израел, Полша, Холандия и други държави като нито една от тях не е реагирала, че това е намеса във вътрешните й работи.

Руското посолство в София вместо да се смири пред трагедията, която Кремъл и Путин причиниха на украинския народ продължава да разпространява провокации, лъжи и манипулации. По-жалкото в случая е, че разни родни русофили застават на страната на агресора и срещу българските национални интереси.