Тайната за въоръжен до зъби подземен град усложнява руския щурм на Азовстал в Мириупол - ДНР

Атакуваните сгради на Азовстал в Мариупол

Атакуваните сгради на Азовстал в Мариупол

Сгради на Азовстал в Мариупол, където са блокирани украински националисти и бойци от въоръжените сили на Украйна, могат да издържат на ядрен удар, а под самата централа има цял подземен град. Тези обстоятелства затрудняват тяхното щурмуване. Това казва за РИА Новости Ян Гагин, съветник в правителството на непризнатата Донецка Народна Република.

Освен това, според представителя на републиката, щурмът на Азовстал е сериозно затруднен от наличието на подземни комуникации, които го свързват с други подобни съоръжения в Мариупол.
„Под града на практика има друг град“, казва Гагин.

Той уточнява още, че в предприятието има хиляди бойци, които разполагат с пълен арсенал от оръжия, голям брой боеприпаси и голям парк от военна техника. Всички тези фактори определят доста бавния ход на операцията по овладяване на Азовстал.

Азовстал е огромна сграда (завод), построена по времето на Съветския съюз, чиято площ е съизмерима с още един Мариупол. Тя е със собствени комуникации, пътища и подземия. Съоръжението,  построено по съветско време, може да издържи на внезапни бомбардировки и блокади, и дори някои конструкции са предназначени да издържат и на ядрен удар“, коментира Гагин.

"Не можем да рискуваме да жертваме хора. Затова на територията на Азовстал непрекъснато се провеждат артилерийски сблъсъци. Но при всички положения врагът ще бъде победен", подчертава Гагин.

В същото време той смята, че частите на въоръжените сили на Украйна едва ли ще се осмелят да направят пробив в Азовстал, за да помогнат на блокираните военни там, тъй като за това ще трябва да преодолеят около 100 километра, преминавайки през открити местности, което е много рисковано.

Преводач: Faktor.bg